Obyčajný populista György Gyimesi

Tvrdenie, že OĽaNO a Smer sa začínajú podobať ako vajce vajcu, môže vyzerať ako pritiahnuté za vlasy. Mnohí si povedia: Veď ideologické priekopy medzi nimi sú obrovské a nevraživosť medzi lídrami i samotnými voličmi sa zdá neprekonateľná. Lenže keď niekto veci doženie do extrému, rozdiely sa začínajú postupne stierať.

07.02.2023 20:00
debata (16)

Smer už dávno nemá nič spoločné so sociálnou demokraciou a dôraz kladie predovšetkým na prívlastok „slovenská“. A podobne ani OĽaNO nie je tým protikorupčným hnutím, ako sa snažilo prezentovať pred tromi rokmi.

Oba subjekty predstavujúce pomyselné póly nášho politického spektra sa ponárajú čoraz viac do bahna populizmu. A oba na to využívajú svoje hlásne trúby. Túto funkciu v Smere už dlhé roky úspešne plní Ľuboš Blaha, ktorý svojimi statusmi na sociálnych sieťach donedávna úspešne mobilizoval voličov, a v jeho šľapajach ide teraz György Gyimesi.

Tento trójsky kôň Viktora Orbána, podobne ako smeráci, sa zúrivo vymedzuje voči všetkému, čo má len trochu nádych liberálnosti. Tá podobnosť je do očí bijúca. Ich spoločným nepriateľom je dlhodobo prezidentka Zuzana Čaputová, ktorú častujú rôznymi posmešnými označeniami („pani excelencia zo skládky pezinskej“ vs „nepoškvrnená pani z paláca“). Minulý týždeň nevyberane zaútočili na „liberála“ Jána Budaja, v žalúdku im leží Brusel a z nich úst zaznieva kritika európskej integrácie. Nuž akoby ich jedna mater mala!

Ak to takto pôjde ďalej, Smer môže ísť pokojne do vlády s OĽaNO. To sa asi nestane, ale pokrivená slovenská „sociálna demokracia“ a čoraz populistickejší konzervatívci deformujú celú politickú scénu. Krivia ju na vlastný obraz. Je až úsmevné, keď Gyimesi kádruje KDH, ktoré podľa neho už nie je ani zďaleka konzervatívne. Chce tým azda povedať, že on je ten pravý konzervatívec?

Jedno je isté. Jedni aj druhí nás ťahajú späť do minulosti, čo treba rázne odmietnuť.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #populisti #György Gyimesi