Rozpadajúci sa plán obnovy. Vizitka tejto vlády

Plán obnovy od začiatku vzbudzoval otázniky. Celý koncept pomoci po prvej vlne pandémie sa ukázal ako predčasný. Vývoj sa uberal iným smerom a európska ekonomika čelí úplne iným výzvam, ako sa bruselskí úradníci v roku 2020 domnievali.

19.03.2023 19:00
debata (25)

Na Slovensku sme mali od počiatku problém rozdeliť vyše šesť miliárd eur, ktoré nám v EÚ vydelili, na zmysluplné projekty. A keď sa po rôznych opravách nakoniec náš plán nejako vycibril, tak pôvodná koalícia nie je schopná v Národnej rade schvaľovať zákony umožňujúce realizáciu plánu.

Minulý týždeň neprešiel v NR SR ani zákon o krajinnom plánovaní, ani novelizácia zákona o konkurze a reštrukturalizácii. A to najmä hlasmi Sme rodina a OĽaNO. Pri tom druhom zákone sa hlasovania zdržal Igor Matovič, premiér v čase prípravy a schválenia plánu obnovy. Tento dlhoročný „bojovník“ proti mafii, keď prišlo na lámanie chleba v obrusovaní zubov konkurznej mafie, ukázal pravú tvár.

Ešte horšie je na tom naša vlajková loď celej „obnovy“ – zdravotníctvo. Pôvodný plán bola modernizácia špičkových centralizovaných pracovísk tak, aby z nich úžitok mali všetci občania republiky. Nakoniec peniaze pôjdu na reštrukturalizáciu menších okresných nemocníc. Aspoň tak to vyzerá po tom, čo bývalý minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v posledný deň v úrade prerozdelil 212 miliónov eur na jednotlivé nemocnice. Hoci v rezorte je v pláne k dobru ešte miliarda, predsa tento balík menším, najmä súkromným, nemocniciam, ktoré majú za sebou silný súkromný kapitál, nepríjemne zarazil.

Ešte máme čas na opravu, no už teraz sa zdá, že vo viacerých oblastiach sa milióny ponúkané z EÚ použijú úplne inde, ako bol zámer, alebo vyjdú nazmar.

Lengvarský riadne prekopal celý plán. Ten vznikol ešte za ministra Marka Krajčího. Je to o to zarážajúcejšie, že obaja ministri boli nominantmi OĽaNO. Aj keď Lengvarský ako vojak po chaotickom zvládaní pandémie svojím predchodcom situáciu upokojil, plán obnovy nezvládol. Doteraz zostáva záhadou, prečo sa dovtedy neznámy riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku stal vlastne ministrom zdravotníctva v takej dôležitej dobe. Aj kádrovo vyprázdnené Matovičovo hnutie predsa len mohlo do tejto funkcie dosadiť niekoho kvalifikovanej­šieho, kto pôsobí v štátnom zdravotníctve alebo sa problematike zdravotníctva venuje.

Výsledok? Nemocnica Rázsochy znovu nebude postavená. Zatiaľ je to iba vrchol ľadovca, až audit nového vedenia a čas ukážu, čo bolo pravou príčinou zlyhania. Jedno je však isté, o tom, že niečo hapruje a neplnia sa termíny, sa vedelo dávno. Lengvarského vždy podržal premiér Eduard Heger, ako aj celé OĽaNO. Pritom hlavný expert hnutia pre zdravotníctvo Krajčí ho permanentne kritizoval. Kto vlastne v hnutí udával tón v odborných témach?

A nejde iba o OĽaNO. Pred dvomi týždňami šokoval bratislavský župan Juraj Droba, ktorý prišiel s nápadom, aby najšpičkovejšia nemocnica bola postavená inde – na okraji Bratislavy, v Rači alebo vo Vajnoroch. Droba je zo SaS, ktorá bola pri schvaľovaní plánu obnovy vo vláde. Čo vtedy robili sulíkovci? Spali?

Ešte máme čas na opravu, no už teraz sa zdá, že vo viacerých oblastiach sa milióny ponúkané z EÚ sa použijú úplne inde, ako bol zámer, alebo vyjdú nazmar. Hádam ešte väčším prekvapením by bolo, keby to na Slovensku bolo naopak.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Rázsochy #nemocnice #OĽaNO #vláda SR #Juraj Droba #plán obnovy #Vladimír Lengvarský