Rusom strašenie nevyšlo. Má to však jeden háčik

Plyn bol najväčšou zbraňou Kremľa voči Európe. Preto aj strašenie ruskej propagandy, že bez ich plynu cez zimu pomrzneme, dávalo zmysel. Už od počiatku však boli katastrofické scenáre nereálne.

22.03.2023 20:00
debata (21)

To neznamená, že boli úplne márne. Kremeľ dobre vedel, čo robí. Okrem obalamutenia mnohých ľudí vyvolávanie strachu a neistoty obmedzením a zastavením dodávok plynu zdvihlo na vrchole ceny plynu desaťnásobne. Rusko na tom dobre zarobilo.

No paradoxne tak pomohlo EÚ dosiahnuť svoj cieľ: znížiť dodávky plynu z Ruska o dve tretiny. Zo začiatku sa zdalo, že neexistuje dostatok terminálov ani lodí na prepravu alternatívneho skvapalneného plynu (LNG). Aj slabá prepojenosť plynovodov naprieč Európou nabádala na obozretnosť. Našťastie sa podarilo dokončiť plynovod z Nórska do Poľska. Environmentálne výhrady, ktoré projekt pozastavili, sa po začatí ruskej invázie na Ukrajinu ukázali byť druhoradými…

Dodávky ruského plynu plynovodmi klesli zo 40 pod 10 %. Aj preto, že Nord Stream 1 bol odstavený a Nord Stream 2 nebol ani spustený. Lenže neboli by sme to už my Európania, keby sme neukázali svoju farizejskú tvár. V severozápadnej Európe namiesto toho začali nakupovať aj ruský skvapalnený plyn. Dovoz LNG z Ruska sa v minulom roku zvýšil o viac ako 20 %. Rusko sa tak stalo spolu s USA a Katarom najväčším vývozcom tohto plynu do EÚ.

Aký je morálny rozdiel medzi dovozom skvapalneného plynu tankermi a potrubím? Okrem neporovnateľne väčších dosahov LNG na životné prostredie…

Závislosti od ruských dodávok sme sa ako-tak zbavili, no vyhraté vôbec nemáme. Na budúci rok sa už nemusí opakovať teplá zima. Počas leta treba doplniť zásobníky. Oživenie čínskej ekonomiky môže vyvolať vojnu o dodávky LNG.

A ak to EÚ s ochranou klímy a bojom proti globálnemu otepľovaniu myslí úprimne a vážne, tak dlhodobé vysoké dodávky skvapalneného plynu sú neprijateľné.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #dodávky plynu #skvapalnený plyn #ruský plyn