Blamáž poslanca Klusa

Martin Klus sa prepočítal. Nie je prvý ani posledný, ktorý sa už videl na teplom miestečku v Luxemburgu či Bruseli, no spôsob, ako jeho kandidatúru zmietli zo stola europoslanci z výboru pre kontrolu rozpočtu, je zahanbujúci pre neho aj pre Slovensko. Klus totiž na vypočutí nedokázal presvedčiť ani jedného poslanca a nezískal tak ani jeden hlas.

23.03.2023 19:00
debata (50)

Už keď sa pred časom objavila správa, že poslanec Klus sa uchádza o post na Európskom dvore audítorov, zaváňalo to korupciou. Zvláštne bolo, že čo chce on – politológ a politik – robiť na takomto poste, keď nespĺňa ani kvalifikačné predpoklady a nemá ani žiadne skúsenosti z kontrolných inštitúcií?

Keby sa uchádzal o post v diplomacii, nikoho by to neprekvapilo, pretože sa ako štátny tajomník na MZV venoval medzinárodným vzťahom. Miesto veľvyslanca či chargé d'affaires by bolo logickým pokračovaním jeho kariéry, ale audit?

Hoci sú takéto miesta obsadzované politickými nominantmi, predpokladom na získanie takejto významnej funkcie je odbornosť, resp. aspoň určitá prax v kontrolných inštitúciách. Ani jedno kritérium však Klus nespĺňa.

Bolo preto dosť odvážne (či skôr naivné) si myslieť, že by ho poslanci Európskeho parlamentu mohli do tejto funkcie zvoliť.

Ak vtedajší minister financií Matovič či neskôr Heger nevedeli, že Klus nemá nič isté, lebo bude musieť prejsť ešte tzv. hearingom, tak to svedčí o ich amaterizme. Naopak, ak to vedeli, no Klusa nechali „v tom sa vymáchať“, tak ho v podstate zneužili pre svoje politické ciele.

Pretože po tom, čo sulíkovci začiatkom septembra 2022 odišli do opozície, Klus opustil poslanecký klub SaS a jediný z liberálov naďalej zostal verný Hegerovi. Začiatkom novembra pomohol zostávajúcej koalícii odblokovať parlament a 31. januára prostredníctvom zmeny ústavy jej výraznou mierou pomohol presadiť septembrový termín predčasných volieb (pritom ešte pol roka predtým predčasné voľby odmietal). Vysvetlenie jeho lojality sa tak javí ako veľmi prosté.

Domnienku, že ide o korupciu, umocňuje fakt, že Klusovu nomináciu schválila vláda v ten istý deň, keď sa v parlamente hlasovalo o predčasných voľbách…

Klusovi politický obchod s OĽaNO nevyšiel. Naopak, utŕžil veľkú hanbu. Je preto úplne prirodzené, že prezidentka požiadala premiéra, aby vláda stiahla jeho nomináciu za audítora, lebo kazí reputáciu našej krajiny.

Klusovi politický obchod s OĽaNO nevyšiel. Naopak, utŕžil veľkú hanbu. Je preto úplne prirodzené, že prezidentka požiadala premiéra, aby vláda stiahla jeho nomináciu za audítora, lebo kazí reputáciu našej krajiny.

Slovensko má dlhodobo problém s obsadzovaním náročných medzinárodných postov. Kvalitných kandidátov je u nás nedostatok. Napríklad Súdna rada SR nedokála obsadiť post sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu viac ako 6 rokov. Je však rozdiel, keď prísnym kritériám nevyhovie žiadny kandidát (v tomto prípade ide najmä o znalosť francúzštiny) a keď vláda nominuje človeka, o ktorom je vopred jasné, že výberovým sitom nemôže prejsť.

Vrhá to zlé svetlo na celú krajinu a ukazuje, že napriek rečiam politikov sú dôležitejšie iné kritériá ako deklarovaná odbornosť…

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus #Európsky dvor audítorov