Matovič si nedá pokoj. Je mu už všetko jedno

Ani zdrvujúca kritika po predstavení odmeny 500 eur pre každého, kto príde voliť, neodradila Igora Matoviča a opätovne prichádza s týmto absurdným návrhom. Jeho tvrdohlavosť nepozná hraníc.

25.03.2023 10:00
debata (41)

Nezmyselnosť myšlienky – motivovať ľudí, aby prišli výlučne iba 30. septembra k volebným urnám – ho ani teraz vôbec nevyrušuje. Aj dôvodová správa k predloženej novelizácii zákona je iba spŕškou subjektívnych dojmov Igora Matoviča. A kvôli pocitom a obavám jedného človeka tu máme zavádzať nové (volebné) zákony?

Pri verejnej obhajobe sa Matovič a jeho verní v OĽaNO dopúšťali značných faktických omylov. Nič podobného v krajinách, ktoré poslanci hnutia spomínali ako vzor, neexistuje, alebo to poriadne prekrútili. Expremiérovi vôbec nevadilo, že zožal medzinárodnú hanbu. Nuž to nie je žiadna novinka.

Teraz vehementne argumentuje, že vlastne ide o dividendy za 30 rokov pre všetkých občanov. Za čo a prečo dividendy? To je nejaká nová forma kupónovej privatizácie?

Navyše na túto novú Matovičovu hračku, ktorú jej stvoriteľ chce za každú cenu presadiť, nie sú v štátnom rozpočte ani vydelené finančné zdroje. Teraz prišiel exminister financií s objavom, že chýbajúce peniaze našiel. Poslúžiť má k tomu práve v NR SR schválené predlženie mimoriadneho zdanenia z nadmerných ziskov pre rafinérie aj na rok 2023. Dokonca pôvodná sadzba sa zvýšila z 55 na 70 %. Iba tie počty nesedia. Mimoriadne dane prinesú 500 miliónov eur a celý 500-eurový špás by mal stáť až 1,5 miliardy eur.

Práve Matovič, jeho teatrálnosť, zahlcovanie spoločnosti zbytočnosťami a bizarnosťami a jeho katastrofálne vládnutie, by mal byť dostatočný dôvod pre všetkých občanov, aby prišli v čo najhojnejšom počte voliť.

Toto ľavicové opatrenie (bez hlasov slovenskej ľavice) v čase krízy musíme iba privítať. Matovičovo pejoratívne pomenovanie – spravodlivá daň z vojny – aj sedí. Prečo však máme dodatočných 500 miliónov eur použiť na 500-eurové odmeny za účasť vo voľbách? To neexistujú v našej spoločnosti iné oblasti, ktoré by nepotrebovali akútne finančnú injekciu? Peniaze chýbajú v zdravotníctve, školstve, doprave…

Už nielen v niektorých regiónoch, no na celom Slovensku, stále viac chýbajú všeobecní lekári i špecialisti. Vláda síce schválila finančnú pomoc pri otváraní nových ambulancií, ale dodatočné finančné zdroje by len prospeli. Alebo by dodatočné stovky miliónov mohli smerovať na materiálové, prístrojové či lôžkové vybavenie nemocníc. A koľko ciest by sa dalo opraviť. Lídrovi stále najsilnejšej koaličnej strany je to úplne jedno.

S veľkou pravdepodobnosťou nová Matovičova atómovka v Národnej rade neprejde. Toľko zdravého úsudku poslanci ešte majú. Aj vždy Matovičovi naklonený Boris Kollár dáva od tohto nezmyselného nápadu ruky preč. Matovič tuší neúspech, preto už prisľúbil, že v zálohe má pripravený plán B a C.

Svoju vysnívanú hračku chce presadiť za každú cenu. Jeho tvrdohlavosť pri presadzovaní hlúpych nápadov je „závideniahodná“. Naopak chaos pri riadení štátu a stúpajúca nespokojnosť ľudí, ako veci u nás fungujú, Matoviča ako lídra najsilnejšej vládnej strany vôbec nezaujíma. Stavia sa síce za obyčajných ľudí, no keď z toho nemôže vydolovať politické body, ich problémy sú mu šum a fuk.

Práve Matovič, jeho teatrálnosť, zahlcovanie spoločnosti zbytočnosťami a bizarnosťami a jeho katastrofálne vládnutie, by mal byť dostatočný dôvod pre všetkých občanov, aby prišli v čo najhojnejšom počte voliť.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Národná rada SR #predčasné voľby 2023