Bude mať Pellegrini inú možnosť ako Fica?

V posledných týždňoch jeden prieskum za druhým potvrdil zmenu na čele obľúbenosti politických strán. Dlhodobo na prvej priečke usadený Hlas vystriedal už odpísaný Smer. Už to nemusí byť Peter Pellegrini, kto bude po voľbách rozdávať karty, ale jeho bývalý šéf Robert Fico.

27.03.2023 19:00
debata (19)

Pellegrini si až príliš zvykol na svoje výsadné postavenie a to sa mu teraz vypomstieva. Rovnako tak prílišné vymedzovanie voči Smeru a koketovanie s pravicovými liberálmi. Voliči Hlasu si vážia slušnosť, umiernenosť a iný štýl politiky – teda to, čo im dlhý čas prekážalo na politike Smeru – no to v žiadnom prípade neznamená, že sa z nich stali fanúšikovia pravicových strán. Lenže práve koalíciu s nimi im Pellegrini po voľbách nepriamo ponúka.

Až veľmi okato a často sa dištancuje od Smeru, zvlášť Fica a jeho politického štýlu a praktík, no zároveň sa príliš nebráni spolupráci s liberálnymi a stredopravými stranami. A pôvodní voliči ešte „starého“ Smeru si to neprajú. Nech už je Fico, aký je, vždy lepší ako Richard Sulík, Michal Šimečka alebo Eduard Heger. A to potvrdzujú aj prieskumy. Smer v poslednom čase rastie priamo úmerne na úkor Hlasu.

Navyše sa zmenila doba. Na Ficove kauzy sa zabudlo, na stole je zdražovanie, inflácia, sociálne témy. A tie vie predseda Smeru naservírovať svojmu okruhu voličov a sympatizantov. Naopak, Pellegrini akoby presne nevedel, kto je jeho volič. Ak naďalej bude trvať, že so Smerom po voľbách nepôjde za žiadnu cenu a bude stále koketovať s pravicovými stranami, tak ešte pred voľbami ho neminie prudký pád. Nebol by to prvý prípad ľavicovej strany, ktorá v snahe byť čo najmodernejšia prišla takmer o všetkých voličov. Varovaním by mal byť úpadok českej ČSSD, ktorej voličov bez okolkov prebral pôvodne pravicový Andrej Babiš.

Práve reálna obava z dosiaľ nepredstaviteľného návratu Fica na premiérske kreslo môže do septembrových volieb úplne poprehadzovať celú politickú scénu.

Hlas má momentálne svoje miesto neisté a Smer nulový koaličný potenciál, okrem Republiky a SNS. Podľa prieskumu Focusu by väčšinu v NR SR získala koalícia Smeru, Hlasu a Sme rodina. Hoci Boris Kollár to bude jednoznačne vylučovať, ideové spriaznenie tu je. A keďže v Česku existovala v minulom volebnom období menšinová koalícia tolerovaná komunistami, nemôžeme vylúčiť ani podobný variant s Republikou.

Pravicové strany by na pomyslenie, že zostavia budúcu vládu, mali zabudnúť. V prieskumoch zatiaľ nebodujú a sú až príliš roztrieštené ľudsky i ideologicky na konzervatívcov a liberálov. Akékoľvek účelové spájanie viacerých strán proti Smeru a Hlasu, ktoré by len tesne dosiahlo parlamentnú väčšinu 76 poslancov, opäť privedie iba zmätok a nestabilitu. Tak to fungovalo za Radičovej, Matovičovej i Hegerovej vlády.

Na scéne nie ani jeden pravicový politik, ktorý by dokázal váhou svojej osobnosti spájať. Naopak, čím viac sa blížia voľby, tým viac sme svedkami väčšieho trieštenia. A nádej, že OĽaNO predsa len neprelezie päť percent (ako naznačil prieskum Focusu), čo by k stabilite rozhodne pomohlo, je zatiaľ malá.

Práve reálna obava z dosiaľ nepredstaviteľného návratu Fica na premiérske kreslo môže do septembrových volieb úplne poprehadzovať celú politickú scénu. Robiť preto ďalekosiahle úvahy o budúcich koalíciách je veľmi ošemetné a sú to teraz iba čisté špekulácie.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #koalícia #Hlas #Peter Pellegrini #pravicové strany #predčasné voľby 2023