Všetko pre blaho ľudu! Alebo Matoviča?

Keď ťa vyhodia dverami, vráť sa oknom. Týmto heslom sa zjavne riadi aj Igor Matovič, ktorý sa len tak nevzdá, napriek tomu, že jeho nápady patria do kategórie veľmi zlé. Po tom, čo jeho návrh v parlamente podporilo iba 32 verných z OĽaNO, prichádza s plánom B a všetkým odkazuje: „My tú päťstovku presadíme za každú cenu!“

30.03.2023 19:00
debata (22)

Matovič sa tvári, že robí všetko pre blaho ľudí. V skutočnosti však robí všetko pre to, aby zachránil sám seba. Aj opakovaný návrh, aby každému, kto sa zúčastní na predčasných septembrových voľbách, bolo vyplatených 500 eur, je iba zúfalou snahou prilákať späť voličov, ktorých sa mu „úspešne“ podarilo v uplynulých troch rokoch naštvať…

Preferencie OĽaNO sú momentálne veľmi nízke, Matovičovo hnutie by zostalo pred bránami parlamentu, a tak majster politických trikov siahol po ďalšej atomóvke. Nie je to nič prekvapujúce, silné gestá patria do jeho výbavy.

Matovič sa tvári, že robí všetko pre blaho ľudí. V skutočnosti však robí všetko pre to, aby zachránil sám seba. Aj opakovaný návrh, aby každému, kto sa zúčastní na predčasných septembrových voľbách bolo vyplatených 500 eur, je iba zúfalou snahou prilákať späť voličov, ktorých sa mu „úspešne“ podarilo v uplynulých troch rokoch naštvať…

Argument, že chce zvýšiť volebnú účasť vo voľbách, lebo inak hrozí „návrat mafie“ je určený uchu voliča, na ktorého ešte zaberá strašenie Smerom a Hlasom. V skutočnosti však ide o to, že nižšia volebná účasť nahráva stranám, ktoré majú pevné voličské jadro. A takými sú práve Smer a Hlas – im môže byť jedno, či k volebným urnám príde 25, 50 alebo 70 percent ľudí – ich voliči sú disciplinovaní, na ich volebný zisk to až taký vplyv nemá.

Naopak, OĽaNO, vzhľadom na to, že má skôr „prelietavých“ voličov, ich potrebuje niečím prilákať. Pred tromi rokmi zabralo video spred Počiatkovej vily, teraz Matovič dúfa, že podobný účinok môže mať nemalá odmena.

Z čisto formálneho hľadiska vyzerá všetko právne čisté: nechce dať predsa peniaze iba tým, ktorí budú voliť OĽaNO, ale všetkým, čo sa zúčastnia na voľbách. Je však zrejmé, že ľudom zostane v pamäti zafixované, komu vďačia za päťstovku. A vzhľadom na skúsenosti z rómskych osád, kde je tradične veľmi nízka volebná účasť, no zároveň z minulosti vieme, že práve tu dochádzalo ku kupovaniu hlasov a stačili na to aj oveľa nižšie sumy, je veľmi pravdepodobné, že by toto mohlo zabrať. Ak takýto nekalý spôsob naháňania ovečiek do svojho košiara nie je volebná korupcia ako vyšitá, tak čo potom?

Ešte absurdnejšie je to, že Matovič si kladie podmienky. Do budúcej vládnej koalície vraj vstúpi iba s tým, kto podporí vyplatenie odmeny 500 eur ľuďom. Vzhľadom na to, že koaličný potenciál OĽaNO je takmer nulový, lebo žiadny príčetný politik s ním už nechce mať nič spoločné, pôsobí takáto požiadavka nesmierne vtipne.

Tak ako Matovič vedel už pred stredajším hlasovaním, že jeho návrh neprejde, a podal identický návrh na nasledujúcu schôdzu, vie i to, že takýto nezodpovedný návrh nik nepodporí. To mu však nebude brániť v obviňovaní ostatných politikov. Bude môcť tvrdiť, že on chcel ľuďom dobre, no tí druhí mu hádzali polená pod nohy.

A pritom v skutočnosti mu ide iba o to, aby si zachránil vlastnú kožu.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič