O manipulácii volieb bez zbytočných vášní

Vyjadrenie Jaroslava Naďa o tom, že sa niekto zo zahraničia snaží zmanipulovať voľby na Slovensku, vzbudilo značnú nevôľu. Jedni mu vyčítajú, že vyvoláva zbytočné vášne, iní súhlasne prikyvujú. Keďže obavu z falšovania volieb má podľa prieskumov zhruba polovica Slovákov, jeho slová padli na úrodnú pôdu.

30.05.2023 19:00
debata (53)

Ani jedna z hlasných strán však nerieši meritum veci, keďže obavy z možnej manipulácii volieb pri sčítavaní hlasov sú neopodstatnené. Za uplynulých tridsať rokov nedošlo k zásadnejšiemu incidentu pri hlasovaní, a preto nie je dôvod si myslieť, že by k nemu malo dôjsť na jeseň. Nie sme Rusko, kde volebné komisie manipulujú s hlasovacími lístkami, aby vyhral Putin a jeho strana Jednotné Rusko. Ide skôr o to, že manipulácia môže mať aj inú podobu. A tá sa už na Slovensku deje dlhé roky.

V podstate „kus dobrej roboty“ tu odviedli dezinformačné weby, ktoré u časti verejnosti spôsobili taký výplach mozgov, aký sme tu naposledy zažili v 50. rokoch, teda v časoch najtvrdšej totality. Škody nimi spôsobené sú ďalekosiahle a zatiaľ nebadať ani náznaky zlepšenia. Skôr naopak. Schizofrenické postoje voči EÚ, úplne pomýlené názory na to, kto je v konflikte na Ukrajine agresorom a kto obeťou, odpor k vakcinácii – to všetko ukazuje, že hoci geograficky ležíme v srdci Európy, mentálne sme sa ocitli kdesi úplne mimo.

Z hľadiska postojov obyvateľstva je Slovensko jasne tým najslabším článkom spomedzi krajín EÚ. Keďže vedenie Ruska sa minimálne poslednú dekádu snaží podkopávať vnútornú súdržnosť únie, nijako neprekvapí, ak by sa nejakým spôsobom pokúšalo tento najslabší článok rozložiť a ovplyvniť voľby.

Z hľadiska postojov obyvateľstva je Slovensko jasne tým najslabším článkom spomedzi krajín EÚ. Keďže vedenie Ruska sa minimálne poslednú dekádu snaží podkopávať vnútornú súdržnosť únie, nijako neprekvapí, ak by sa nejakým spôsobom pokúšalo tento najslabší článok rozložiť a ovplyvniť voľby. Napokon, v iných krajinách to už robí. Je všeobecne známe, že vo Francúzsku, Taliansku či Rakúsku na podporu extrémnej pravice išli z Moskvy nemalé sumy peňazí, a tak by vôbec neprekvapilo, keby sa rovnakým spôsobom rozhodli podporiť subjekty na Slovensku, ktoré svojou politikou môžu prispieť k rozvratu EÚ.

Keď pred rokom na verejnosť preniklo video, na ktorom vojenský pridelenec ruskej ambasády Sergej Solomasov verboval Bohuša Garbára, mnohí boli v šoku. No bol to rukolapný dôkaz, že tento spolupracovník dezinformačných webov bol ochotný doslova za pár drobných robiť špionáž v prospech Ruska. Sledujúc aktivity dezinfo scény si môžeme položiť otázku: koľko takýchto Garbárov behá po Slovensku? A teraz si predstavme, že by išlo o sumy násobne väčšie ako nejakých 500 eur…

Rusko sa prostredníctvom rôznych aktivít snaží posilňovať svoj vplyv u nás. Noční vlci a osoby ako Jozef Hambálek, ktorý je šéfom tejto motorkárskej skupiny (a ktorý sa ocitol na sankčnom zozname EÚ), sú len vrcholom ľadovca.

Peniaze nesmrdia a je len otázkou času, kedy sa verejnosť dozvie, kto tu „kope za ruské peniaze“. Pravda vyjde na povrch. Tak ako sa to stalo v prípade Le Penovej, Salviniho a Stracheho.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #manipulácia #konšpirácie #dezinformácia