Roztrieštené Slovensko neveští nič dobrého

Posledné prieskumy agentúr AKO pre TV Joj a Ipsos pre Denník N potvrdili, že Slovensko je naprieč celým politickým spektrom veľmi roztrieštené. Vymizli klasické deliace čiary, no najmä – a to je oveľa dôležitejšie – tiež zdieľané priestory, ktoré sú predzvesťou povolebnej spolupráce a stabilnej vlády.

02.06.2023 20:00
debata (47)

Dva fakty sú v prieskume AKO doslova šokujúce. Viac ako štvrtina (28 %) voličov Smeru uviedla ako druhú voľbu prirodzeného spojenca – vlastne odídencov z tejto strany – Hlas. Platí to aj opačne (podľa Ipsosu je vzájomná náklonnosť ešte väčšia). Potiaľ je to v poriadku.

No až 23 percent by volilo Republiku (iba 10 % Dankovu SNS), ktorá sa vynorila z klérofašistického podhubia kotlebovcov – ktoré popravde cielene opúšťa. Ešte prekvapivejší je pohľad zo strany voličov Republiky: až takmer polovica by volila ako druhú možnosť Smer – nie ĽS NS a SNS. Naopak podľa Ipsosu sa musí obávať Andrej Danko – až 45 % voličov SNS preferuje ako druhú stranu Smer.

Druhé prekvapenie: voliči konzervatívneho KDH by ako druhú možnosť najradšej nevolilo nikoho – 22 %. A na druhom mieste by skončilo na konzervatívne pomery až ultraliberálne Progresívne Slovensko –15 %. Iba 11 % by to hodilo lístok v poslednom čase veľmi ultrakonzerva­tívnemu hnutiu OĽaNO.

Prieskum AKO aspoň potvrdil prepojenosť liberálov z PS a SaS, a nepriamo aj fakt, že časť voličov SaS prešla po potopení už druhej vlády Richardom Sulíkom práve do PS. Viac ako 50 % voličov oboch strán by volilo tú druhú. V ostrom boji volebnej kampane tak pôjde medzi týmito stranami oveľa. Pritom povolebná vládna spolupráca týchto „bratských“ strán vôbec nemusí byť ideálna. Na ekonomické (daňové) otázky a environmentálnu politiku Bruselu majú odlišné, niekedy až diametrálne, názory.

Rozdrobenosť, pyšnosť a nevôľa k spolupráci bude viesť v predvolebnej kampani ešte k väčšiemu vyhrocovaniu. Lídri strán nebudú mať inú možnosť: dobre vedia, že im volič pri akomkoľvek zaváhaní môže nadobro uletieť.

Aj naklonenosť voličov jednotlivých strán k spájaniu sa v prieskume AKO potvrdila roztrieštenosť politickej scény. Až viac ako 57 % respondentov sa k spájaniu vyjadrilo negatívne, áno povedalo necelých 28 percent: teda za spájanie strán je približne iba jedna štvrtina voličov. Keď to rozmeníme na drobné, ide o zanedbateľné skupinky v rámci strán, zväčša do 10 %. Sklamanie opäť pre Andreja Danka, ktorý sa chcel silou mocou spájať so Smerom. No iba deväť percent voličov Ficovej strany je naklonených k takému spojenectvu (o percento viac si želá dokonca Republiku a Hlas).

Sklamanie to musí byť pre Hegerových Demokratov, voliči žiadnej strany ich nechcú za nevestu. Najviac priaznivcov majú v KDH – úbohých 11 %. V materskom hnutí OĽaNO si to želá iba šesť percent, viac by sa spojilo dokonca s liberálmi z PS (14 %), a to je čo povedať.

Oba prieskumy opäť potvrdili, že Slováci sú hodnotovo značne neukotvení. Sú proti spájaniu „svojej“ strany s niekým iným napriek tomu, že jej výtlak je malý, a zároveň sú ochotní voliť hocijakú inú stranu, na hony ideovo vzdialenú tej pôvodnej. Táto rozdrobenosť, pyšnosť a nevôľa k spolupráci bude viesť v predvolebnej kampani ešte k väčšiemu vyhrocovaniu. Lídri strán nebudú mať inú možnosť: dobre vedia, že im volič pri akomkoľvek zaváhaní môže nadobro uletieť. O to náročnejšie bude skladanie efektívnej koalície po voľbách.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #agentúra AKO #Ipsos #prieskumy verejnej mienky