Matovič si z Ódora robí dobrý deň

Nová vláda zrejme nezíska dôveru Národnej rady. Hlas nepodporí vládu, po ktorej volal, a Igor Matovič si stanovuje prehnané podmienky. Ódorovi však v konečnom dôsledku môžu byť ajukradnutí.

04.06.2023 20:00
debata (10)

Premiér Ódor počas týždňa absolvoval rokovania s lídrami politických strán. Je dobrým znakom, že diskusií sa nestránil. Vysiela totiž signál konštruktívneho prístupu bez apriórneho odsudzovania.

Na záver si nechal čerešničku na torte – rokovanie s Igorom Matovičom. Ten po diskusii avizoval, že klub OĽaNO+ vládu podporí za predpokladu, že sa zasadí o Matovičove super nápady – 200 eur na dieťa a pokúsi sa presadiť návrh 500 eur za účasť vo voľbách. K tom všetkému mohol pridať aj výstavbu štyroch nemocníc, vyriešenie chudoby a zabezpečenie svetového mieru. Malo by to približne rovnaký potenciál uskutočniteľnosti.

Na pripomenutie – Matovičovo pretlačenie nápadu 200 eur na dieťa spolu s fašistami viedlo k rozpadu koalície. Ďalší atómový nápad voči štátnemu rozpočtu – 500 eur za voľby – je zas prejavom vrcholného populizmu a vyhadzovaním peňazí do luftu.

V tomto svetle je málo pravdepodobné, že si nový premiér osvojí deštruktívnu politiku človeka, ktorý priviedol Slovensko do chaosu a vzkriesil Fica. Nielen preto, že ide o vyslovene zlé nápady, ale aj preto, že Matovičovu podporu nepotrebuje.

Úlohou vlády odborníkov je upokojiť spoločenskú atmosféru, prinavrátiť odbornosť do výkonu verejnej moci a priviesť Slovensko k slobodným a férovým voľbám. A nie robiť reformy či zásadné legislatívne zmeny, na čo nemajú čas ani legitimitu. Na tieto zásadné úlohy dôveru parlamentu nepotrebujú.

Vie to aj sám Matovič. Jeho návrh je preto len primitívne okatým pokusom o prejavenie (falošnej) ochoty podporiť vládu a vytvorením si priestoru na kopanie do nej. Potom môže sprosto balamutiť svojich voličov – pozrite sa, ja som sa snažil, to premiér je proti republike a občanom (prípadne svätej trojici).

Dôvod je pritom jednoduchý. Vláda už len svojou kompetentnosťou a nekonfliktnosťou dáva Matovičovi riadne zaucho. Matovičovi a ďalším populistom totiž ukazuje, že vládnuť sa dá aj odborne, bez kriku a konfliktov. A na to sa im neľahko pozerá.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ľudovít Ódor #vláda odborníkov