Veľké malé voľby

Zdá sa, že by sme konečne mohli začať naplno chápať význam "malých", čiže komunálnych volieb. Keď sa v sobotu ukáže, že je to naozaj tak, bude to dobrá správa. Otázkou za milión je, čo pri tom použiť ako meradlo.

25.11.2010 00:02
debata (2)

Je jasné, že tým prvým, čo bude po voľbách zaujímať analytikov, médiá a väčšinu voličov, bude nová politická mapa Slovenska, odvodená od „veľkého“ parlamentu: získa väčšinu miest a obcí vládna koalícia, opozícia, nezávislí kandidáti alebo ad hoc koalície naprieč spektrom?

Toto bude prvý a najviditeľnejší výsledok volieb. Taký, ktorý sa dá pre čitateľa ľahko zhrnúť a graficky stvárniť: koľko variácií modro-červených mapiek Slovenska bude v nedeľu visieť na internete? Bude však takýto najviditeľnejší výsledok aj najvýrečnejším dokladom toho, o čo v tohtoročných komunálnych voľbách išlo?

Vezmime si Bratislavu, kde je situácia v mnohom typická aj pre iné mestá. Tábor Magdy Vášáryovej robil všetko pre to, aby udržal jej súboj s Milanom Ftáčnikom v zabehanom stereotype: voľby ako boj pravice a ľavice, pričom pravica v lepšie zarábajúcej a menej nezamestnanej Bratislave automaticky víťazí. Lenže také jednoduché to nie je. Ani lepšie zarábajúca Bratislava nemusí byť donekonečna ochotná strácať peniaze kvôli magistrátnemu bačovaniu, a aj takúto Bratislavu zaujíma nielen to, kto prinesie mestu financie, ale aj to, čo s nimi potom urobí. Ak vyhrá Vášáryová, bude to preto, lebo patrí do toho istého politického košiara ako doterajší magistrát? A keby vyhral Ftáčnik, bolo by to azda preto, lebo je ľavičiar? Podobné otázky sa v rovnakom či obrátenom garde vznášajú nad mnohými inými obcami.

Korupcia, zlé hospodárenie. Projekty, ktoré na papieri zvyšujú životnú úroveň, no v realite znižujú kvalitu života. Tento motív môže byť silnejší než prvoplánové hry na modrých a červených – s takýmto bremenom vlastných hriechov predsa nezápasí len pravica v Bratislave. Podobnú záťaž nesie ľavica v iných mestách. Skrátka a dobre, politická mapa je prehľadná, no v orientácii pomôcť nemusí.

Boli sme zaplavení plagátmi i antiplagátmi, na ktorých „anonymovia“ (pridružená výroba volebných štábov) vykresľujú kandidátov protivníka ako stelesnenie zla, prípadne „odhaľujú“ ich temné pozadie. Nebývalá účasť mien a tvárí známych z „veľkej“ politiky… Nie, politické strany význam komunálnych volieb tentoraz rozhodne nepodcenili. Len či ho svojou kampaňou skôr dokonale neskreslili.

V každom prípade, v sobotu je rad na nás. Aj naša účasť vytvorí mapu Slovenska. Nie modro-červenú. Podľa iného kľúča: podľa toho, ako sa kde stretla zodpovedná ponuka kandidátov (politických či občianskych) so zodpovednými voličmi. Taká analýza bude ťažšia, no dôležitejšia než komentáre písané dvojfarebným perom.

2 debata chyba