Istota

Lekári i pacienti svorne tvrdia, že za korupciou treba hľadať neadekvátne ohodnotenie zdravotníckeho personálu.

01.10.2012 22:00
debata (2)

Ako však ukázal jeden prieskum, obálky neberú sestričky alebo mladí lekári bez atestácie, ale tí, ktorí sú ohodnotení najlepšie. Prečo? Lebo si to môžu dovoliť! Čiže, hľadať príčinu len v nízkych mzdách, by bolo značným zjednodušením.

Dávanie úplatkov v zdravotníctve má u nás dlhú tradíciu – bolo rozšírené už za minulého režimu a prežilo dodnes. Od reformy exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca navyše pacienti neraz dávajú aj preto, aby mali pocit, že sa im dostane aspoň štandardná starostlivosť.

Ak pacient prejaví lekárovi vďačnosť po tom, čo bol s jeho starostlivosťou spokojný, je to čosi iné, ako keď si musí pozornosť kúpiť dopredu. Alebo keď zaplatí za to, aby sa v poradovníku dostal pred iných pacientov.

Za jedno z najdôležitejších opatrení, s ktorým prišlo Lekárske odborové združenie, preto možno považovať zverejňovanie zoznamov čakacích lehôt na úplne všetky zdravotné výkony (nielen bedrové kĺby, operácie srdca, ako je to teraz), čím by sa celý systém sprehľadnil a zmenšil by sa i dôvod dávať úplatky.

Nájde sa však niekto, kto dokáže presadiť aspoň toto minimálne opatrenie?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba