Ťažko je bez Šalamúna

Slovensku chýba jedna verejná inštitúcia. Máme už ombudsmana, splnomocnenca pre Gabčíkovo, pre rómske komunity, ba i pre povodne. Zostáva už len obsadiť funkciu Ústavného Šalamúna SR. Jeho úlohou by bolo zrozumiteľne vykladať výroky Ústavného súdu SR, ktorého úlohou je vykladať Ústavu SR. Vymenovanie

24.10.2012 22:00
debata

Šalamúna by však mohlo stroskotať na prezidentovi. Žiaľ, ak by sa niekto obrátil na Ústavný súd s otázkou, či prezident musí Šalamúna vymenovať, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa dočkal takého verdiktu, ktorý je práve bez Šalamúna nevysvetliteľný. Presne tak, ako sa to deje v prípade generálneho prokurátora.

Prezident musí v primeranej lehote vymenovať generálneho prokurátora zvoleného Národnou radou, ak spĺňa zákonné predpoklady, dozvedeli sme sa včera od nášho Ústavného súdu. Potiaľto vyzerá pre laika všetko jasne. Jozef Čentéš bol zvolený Národnou radou a zákonné predpoklady spĺňa – inak by prezidentská kancelária už dávno nejaké vytiahla. No a za „primeranú lehotu“ asi sotva budeme považovať tých bezmála šestnásť mesiacov, počas ktorých sa Ivan Gašparovič naťahuje s bývalou vládnou koalíciou, ktorá Čentéša v júni 2011 zvolila.

Laik by však urobil chybu, keby rozhodnutie ústavného súdu v jeho znení určenom pre verejnosť neprečítal celé. Prezident podľa neho totiž môže generálneho prokurátora aj nevymenovať, pričom musí Národnej rade uviesť svoje dôvody.

Okrem zákonných dôvodov sú tu aj ďalšie možnosti. Napríklad prezident nemusí generálneho prokurátora vymenovať z dôvodu „závažnej skutočnosti“, ktorá by spochybňovala jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom "neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie“, alebo spôsobom, "ktorý nebude v rozpore so samotným poslaním tohto orgánu“…

Niekto bude tvrdiť, že tieto dodatočné zdôvodnenia sú len ústupovou cestou, ktorú ústavný súd Gašparovičovi ponúkol, aby jeho hanba za jedenapolročné naťahovanie času nebola bezodná. Takéto vysvetlenie bude laikovi znieť dôveryhodne. Lenže iný zasa povie, že Gašparovič môže teraz oznámiť, že Čentéša nevymenuje preto, lebo voľba generálneho prokurátora bola spolitizovaná a takto zvolený kandidát predsa nemôže vykonávať funkciu spôsobom, ktorý „nebude v rozpore so samotným poslaním“ Generálnej prokuratúry, keďže tá má byť apolitická. A laikovi tiež nezostane nič lepšie, ako zamyslieť sa. O tom, že voľba bola spolitizovaná ako hrom, nemôže byť pochýb.

Ani o tom, že to bola veľká hanba vtedajšej koalície, ktorá si z tejto voľby dokonca urobila akúsi skúšku vernosti svojich poslancov (fotenie hlasovacích lístkov a podobne). Čo teraz? Celý cirkus sa začína odznova. Akurát, že výklady takéhoto nepriehľadného výkladu ústavy v podaní Ústavného súdu už po tom všetkom tiež nemôžu byť iné, len spolitizované. Ústavný Šalamún by sa nám naozaj zišiel. Lenže kto ho zvolí? A kto potom vymenuje?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba