Arogancia župana

Marian Kotleba sa na krajskom zastupiteľstve priznal, že od svojich zamestnancov vyberá finančné dary na podporu svojich politických ambícií.

19.12.2014 22:00
debata (34)

Vraj na základe ich „vlastného presvedčenia a vlastnej iniciatívy“. Pritom sa medzi úradníkmi šepká o hrozbách výpovede a o sume dvadsiatich percent (tzv. dvadsiatky) zo základného platu. Človek by rád videl onú „dobrovoľnosť“ vo vzťahu zamestnávateľ a jeho podriadený: „Zaopatril som ti dobre platené miesto? Zaopatril. Tak vieš, čo sa patrí a sluší. Naša strana to potrebuje, aby sme sa tu zakopali na ďalšie volebné obdobie.“

Na Slovensku sme v minulosti zaregistrovali prípad, že riaditeľka školy navrhovala učiteľkám finančné odmeny za dobre vykonanú prácu. Ale s tým, že patričné sumy skončili v jej peňaženke. Zrejme to nie je ojedinelý prípad špinavostí vo verejnej správe, no čosi otvorene organizovať s „odporúčaným“ číslom konta v istej českej banke, to už chce naozaj riadnu dávku bezočivosti a arogancie.

Informácie teraz preveruje krajské riaditeľstvo Policajného zboru v spolupráci s Národnou kriminálnou agentúrou. Ktovie, či sa zase všetko neodloží ad acta. Najmä ak sa nenájde odvážny muž alebo odvážna žena, čo povie pravdu. Nielen kdesi v kútiku na chodbe, ale priamo pred vyšetrovateľmi. Veď svojím spôsobom ide o prasprosté výpalníctvo a vydieranie. Navyše spomínané dvadsiatky sú zo štátnych peňazí, teda z našich daní. Takže vlastne my všetci financujeme činnosť pochybnej strany, ktorá môže rozvíjať svoje xenofóbne aktivity iba vinou nadmieru benevolentných zákonov.

Ak sa v župnom dome všetci podvolia Kotlebovmu nátlaku a nenájdu odvahu, tak znovu skončíme konštatovaním, že nech sa potom nesťažujú? Nie, štát musí mať nástroje, ako zabrániť takémuto nehoráznemu konaniu.

Najnovšie chce župan vystúpiť v Národnej rade na tému vysokej nezamestnanosti v južných okresoch. Radšej by mal svojim voličom povedať, koľko pracovných miest pomohol vytvoriť za rok svojho pôsobenia na čele samosprávneho kraja, keď už pred voľbami v tomto smere toľko toho nasľuboval. Oficiálne štatistiky však veľký výkyv nezaznamenali.

Mal by tiež vysvetliť, prečo poslal dole Hronom státisíce eur, keď školám a sociálnym zariadeniam pozrušoval dohody s eurofondmi. Cudzie nechceme, svoje si nedáme? Alebo prečo bez kúska hanby v sebe označuje Tisovec a iné mestečká, ktoré sa ako-tak držia nad vodou, za čierne diery. Tamojších obyvateľov také hlúpe županove reči „iste“ povzbudili do ďalšieho života.

Donedávna hlavný organizátor zrazov mládeže v gardistických rovnošatách na počesť Tisovho fašistického režimu by iným mohol poradiť, ako rýchlo sa dá zradiť vlastný volebný program boja proti korupcii a partajníckym kamarátšaftom. Veď teraz sám v župných inštitúciách zamestnáva aktivistov svojej strany a blízkych rodinných príslušníkov… Toto všetko by mal Kotleba svojim voličom vysvetliť.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj