Koľko globalizácie?

"Globálnu krízu možno zlikvidovať len globálnymi opatreniami. Pokusy o ochranu v rámci štátov krízu len predĺžia," tvrdia odborníci. Pokúsim sa im oponovať. Isteže by bolo absurdné, aby sa všetkých 189 členov OSN chcelo stať automobilovou veľmocou.

17.04.2009 14:36
debata

Ale „strategické odvetvia si štát predá do cudziny len v prípade, ak prehrá vojnu, alebo sa stane kolóniou.“ Nepovedal to Fico, Dzurinda vonkoncom nie. Je to výrok západného politika.

Keď Enel odstavil gabčíkovské turbíny (robia elektrinu zadarmo, ale treba z nej splácať dlh za vodné dielo), hovorkyňa odpovedala s odzbrojujúcou úprimnosťou: "Nečakajte, že súkromná firma bude zastávať záujmy Slovenska!“ Poniektorí to vieme dávno. Isteže, všetko môžeme doviezť. Lacno, ak je toho prebytok, draho, ak je toho nedostatok.

Aj potravinárstvo je strategickým odvetvím. Úspešne sám nám darí likvidovať zeleninárstvo, cukrovarníctvo, ovocinárstvo, živočíšnu výrobu. Iste, aj za pomoci diferencovaných subvencií EÚ. A ceny nakoniec nie sú ani také nízke, ako sme sa nádejali. Kvety z Holandska sú drahšie, ako boli od Skákalu. Aj zemiaky, aj cukor, aj cesnak z Číny či paprika z Islandu. Asi by sme mali tú globalizáciu viac diferencovať.

debata chyba