Srdcervúce hity

Nik vtedy netušil, ako zamieša kartami v slovenskej politike súťaž Eurosong. Konkrétne rozhodnutie účastníčky Martiny Šindlerovej vyjadriť piesňou svoju bolesť po rozchode s Braňom Záhradníkom. Šindlerová mala v tom čase na konte dva albumy, podrobnosti o Záhradníkovom konte neboli známe. V každom prípade jej krok inšpiroval politických lídrov, aby takouto formou vyspievali to, čo nemôžu alebo nechcú vysloviť.

01.02.2010 10:11
debata

Samotný Záhradník neotáľal dlho s odpoveďou, ktorá prišla v podobe piesne Meškajúci autobus. Publikum doslova podľahlo chytľavému refrénu Meškajúci autobus je OK, OK, OK. Nemenej diváckej priazne sa ušlo bratislavskému primátorovi Andrejovi Ďurkovskému s hitom PKO dostalo KO, KO, KO.

Samozrejme ani jeden z nich nemohol konkurovať Mikulášovi Dzurindovi s titulom Logo v trezore zamknuté. Líder SDKÚ zaspieval so slzami dojatia v očiach posledné verše piesne, ktoré zneli: "Keď nastanú časy pohnuté, logo bude v trezore navždy zamknuté, nedostane sa viac nikdy do sveta, správny kľúčik nemá ani Iveta.“ Vzhľadom na silný emotívny text interpret vyslovil verejnú vďaku, že odolal pokušeniu zaspievať pieseň v angličtine.

Po takomto megaúspechu veľa vody v Dunaji nenamútil ani Béla Bugár s piesňou Most pre pár vyvolených. O čosi lepšie sa vodilo Pálovi Csákymu s baladou Brána do parlamentu stratená. Oveľa viac však kultúrychtivá verejnosť očakávala, či sa Ján Slota rozhodne pre skladbu Nástenka plná špendlíkov alebo Peniaze vyhodené do teplého vzduchu. Napokon však vystúpil so skladbou Majetkové priznanie. (Keď príde čas na pravé pokánie, zverejním majetkové priznanie.)

Splatená Elektra už veľa vody nenamútila, a tak mohlo prísť finále. V ňom najväčší favorit Robert Fico prekvapivo nezaspieval rockovú klasiku Diaľnica do pekla, ale ľudovú baladu Mýto za tri groše. Konkurentke Flašíkovej so skladbou Aréna pre istotu vôbec nedovolil vystúpiť.

Organizátori veľmi naliehali na súťažiacich, aby v závere vystúpili s kolektívnou piesňou. Ponúkali im srdcervúce hity takého formátu ako Prievan v straníckej pokladnici či Spievam si s imunitou na perách. Súťažiaci však mávli rukou, že sú to všetko obohraté šlágre. Diváci si teda na takéto vnútorné odhalenia a spovede umelcov budú musieť nejaký čas počkať.

debata chyba