Mená

Nový nigérijský prezident robí dobré meno svojmu menu. Vyštudovaný zoológ sa do politiky veľmi nehrnul. Po veľkom prehováraní prijal ponuku robiť spoločníka kandidátovi na guvernéra jednej z nigérijských provincií.

14.02.2010 17:20
debata

Po úspešných voľbách však guvernéra obvinili z prania špinavých peňazí a šéfom provincie sa stal bývalý vedec. O pár rokov dostal ponuku kandidovať na viceprezidenta po boku populárneho politika. Ten voľby vyhral. Čoskoro však ťažko ochorel a prezidentské kreslo pripadlo jeho zástupcovi.

Goodluck Johnatan sa nesťažuje – vraj to nie je o šťastí, ktorého má v mene dosť, ale o tom, že je v správnom čase na správnom mieste.

Omnoho väčšie problémy má so svojím menom pakistanský diplomat v Kanade. Akbar Zíb sa stal hrdinom arabskej a neskôr aj svetovej tlače – vraj mal byť veľvyslancom Pakistanu v Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch alebo Bahrajne, no pre jeho meno ho hosťujúce krajiny vždy odmietli.

V Pakistane síce jeho priezvisko znamená rozvážneho človeka, v arabčine je však akbar „najväčší“ a zíb „penis“, a to ešte vulgárne.

Diplomat všetko popiera – o funkciu veľvyslanca v arabských krajinách sa vraj nikdy neuchádzal.

Chudák. S takým menom a ešte ani taký pekný príbeh nie je nakoniec pravdivý.

debata chyba