Klaun

"Viete, čo robí taký kongresman? Ani ja neviem, preto ma zvoľte a dozviete sa," oslovoval nádejných voličov pred brazílskymi parlamentnými voľbami Francisco Oliveira Silva. "Horšie ako teraz to už predsa byť nemôže."

20.11.2010 16:33
debata (2)

Silva je v Brazílii známy skôr pod svojím umeleckým menom Tiririca, v preklade Frfloš. Pochádza z chudobných pomerov a je klaun. Začínal v cirkuse, teraz má šou v brazílskej televízii. Aj preto mu svoj hlas dalo vyše 1,3 milióna Brazílčanov, viac ako druhému a tretiemu politikovi vo voľbách spolu.

To však neznamená, že klaun bude v parlamente. Jeho odporcovia tvrdia, že je negramotný a že prihlášku za neho podpísala jeho žena.

Tiririca tak ako jediný zo zvolených poslancov musel absolvovať test. Pod dohľadom sudcu musel čítať titulky z novín a napísať diktát.

Podľa sudcu uspel na viac ako potrebných tridsať percent, no žaloba sa nevzdáva. Hoci je brazílsky parlament známy svojimi korupčnými kauzami, podľa viacerých poslancov by zvolenie klauna ich inštitúciu zosmiešnilo. Preto navrhujú, aby ho súd podrobil ďalšiemu testu, v ktorom by zvolený poslanec mal pod dohľadom písať sloh.

Ešteže aspoň sudca má zmysel pre humor. Diktát dal Tiriricovi písať z knihy Volebná spravodlivosť.

2 debata chyba