Karma

Julian Assange sa dočkal a konečne je na slobode. Na svoj hlavný proces bude zakladateľ organizácie Wikileaks čakať v prepychu anglického vidieka.

18.12.2010 10:32
debata

Pohodlie svojho sídla mu totiž ponúkol bývalý britský vojak, novinár a libertarián Henry Vaughan Smith, ktorého rodina vlastní panstvo neďaleko mesta Norwich.

Tomu však predchádzalo zložité naťahovanie sa o kauciu. Assange, ktorý zverejnil štvrť milióna depeší z dôvernej diplomatickej korešpondencie, požiadal súd, aby z dôvodov ochrany jeho súkromia utajil adresu luxusnej vily, kde sa bude zdržiavať.

Sudca Howard Riddle mu však nevyhovel. Okrem toho umožnil novinárom, aby o dianí zo súdnej siene počas procesu v priamom prenose informovali pomocou internetovej služby krátkych správ Twitter. Hoci twítovanie na rozdiel od zakázaných zvukových a obrazových záznamov i fotografií neupravuje zákon, doteraz ho sudcovia odmietali z obáv, že by sa zo súdnej siene dostali informácie, ktoré by mohli ovplyvniť priebeh procesu.

Sudca obe rozhodnutia zdôvodnil tak, že opak by šiel proti filozofii samotného Assangea a aj on sám je priaznivcom otvorenosti.

Takto si to zrejme zakladateľ Wikileaks nepredstavoval. Ale nemôže sa sťažovať. Veď sudca sa vlastne postavil na jeho stranu.

debata chyba