Pochlebovači

Čo majú spoločné Vladimír Iľjič Lenin, Boris Jeľcin a Vladimir Putin? Po dvoch sú pomenované vrchy v kirgizských horách a Pik Putina by mal pribudnúť čoskoro.

08.01.2011 13:16
debata (1)

Meno najmocnejšieho muža Ruska sa často objavuje aj vo výrokoch v rebríčku najväčších pochlebovačov, ktorí zostavujú čitatelia ruského magazínu Vlasť.

V porovnaní s minulým rokom však úroveň pochlebovačstva klesla. Kým vlani Putina prirovnávali k Petrovi Veľkému a objavili sa básne, podľa ktorých sú ruské novorodeniatka putinčatá, tento rok bodoval napríklad guvernér Lipecka jednoduchým vyhlásením, že vďaka Putinovi je Rusko odsúdené na úspech. Podľa šéfa ruských mládežníkov zase človek, ktorý zje viac, ako potrebuje, okráda vlasť a Putina zvlášť.

Kaukazskú prešibanosť prejavil tohtoročný víťaz, čečenský prezident. Pred rokom skončil len tretí s výrokom: „Jediná Putinova chyba je to, že nie je Čečenec. Všetky ostatné dobré vlastnosti má.“ Teraz svoju chybu napravil. Veta: „Môj idol je Putin. On je Čečenec aj Rus. A on nám dal všetko na svete,“ mu zaistila pohodlné víťazstvo.

Kirgizi už jeden štít pomenovali aj podľa Santa Clausa. Postavením ruského premiéra na jeho úroveň by o rok mohli bojovať o čelné priečky.

1 debata chyba