Bezvládie

Belgičania sú zúfalí. Už viac ako 230 dní je ich krajina bez vlády a nezdá sa, že by sa to malo v dohľadnom čase zmeniť.

30.01.2011 15:30
debata (2)

Aby tento proces urýchlili, pristupujú k zúfalým krokom. Jeden pár napríklad pomenoval svoje dieťa Belgicko. Známy herec si odmieta holiť bradu. A na internete pribúdajú ľudia na virtuálnej demonštrácii pred úradom vlády, hrozia ukončením platenia daní, ak za ne nedostanú protihodnotu vo forme nového kabinetu.

Podobné zúfalstvo sa šíri aj v Nepále, kde sa vládne stoličky nedarí zaplniť len o mesiac kratšie ako v Belgicku. Hoci Nepálčania zatiaľ nenašli premiéra, majú aspoň celebritu z ľudu. Devi Prasád Regmi im prehovoril z duše, keď na stretnutí pristúpil k politikovi, zodpovednému za zdržiavanie, a zo zúfalstva mu jednu vrazil. Teraz je národným hrdinom.

Civilizovaný belgický i necivilizovaný nepálsky spôsob majú niečo spoločné. Oba sú neúspešné. Akčnejší Himalájčania však k hľadaniu riešenia naďalej pristupujú aktívne. V hlavnom meste Káthmandú usporiadali bežecké preteky a ich víťaza aspoň symbolicky vyhlásili za nového premiéra.

Vo svetle Prasádovho riešenia chápu, že vedieť rýchlo utekať je pre politika dôležitá podmienka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba