ad: Stop kyanidu

Som autorom tzv. sociálnej štúdie k ťažbe zlata v Detve a sociologického výskumu kvality života obyvateľov Kremnice a okolitých dedín, preto som v problematike trochu zorientovaný.

17.09.2014 22:00
debata (2)

Rad by som sa preto postupne pristavil pri niektorých myšlienkach zo stĺpčeka Mariána Repu, ktorý denník Pravda uverejnil 13. 9. 2014.

1. .,,Obyvatelia Kremnice a Detvy, bojujúci proti ťažbe zlata, si mohli včera vydýchnuť." Áno, tí, ktorí bojujú proti, azda aj áno. A čo tí ostatní? Nepoznám sociologický prieskum názorového rozloženia, a teda je možné, že ide o menšinu obyvateľstva Detvy i Kremnice. Iste, aj menšina môže mať pravdu, kde je však potom princíp demokratického vyhovenia názoru väčšiny?

Pri naplnení tohto predpokladu ide vlastne o potvrdenie toho, že tak politici, ako aj novinári dávajú za pravdu tomu, kto hlasno kričí a vo svojich vystúpeniach je arogantný, hoci bez primeraných argumentov.

2. „…pri povrchovej ťažbe zlata nebude možné využiť technológiu kyanidového lúhovania, ktorá predstavuje obrovskú hrozbu pre životné prostredie.“ Ak sa nebude môcť používať najmodernejšia a v danom prípade jediná možná technológia, ide o víťazstvo iba v tom prípade, že naozaj predstavuje spomínanú „obrovskú hrozbu“.

Inak je to prehra pokroku, ktorý je podporený ľudským umom a schopnosťami. Po svojom oboznámení sa s faktami som presvedčený, že navrhovaná technológia je realizovateľná, a to bez obrovského negatívneho vplyvu na prírodné prostredie.

Životné prostredie má však dve hlavné zložky: prírodnú a sociálnu. No a práve v tej sociálnej zložke životného prostredia som analýzou dostupných údajov preukázal, že ak v Detve (ale aj v Kremnici) nedôjde k výraznému investičnému vstupu, budú tieto obce pokračovať v už nastúpenom degeneratívnom sociálnom rozvoji.

3. Ďalej sa v texte píše o zmenených stanoviskách poslancov – podľa autora k tomu lepšiemu stanovisku. Ja by som mohol povedať, že v tom predchádzajúcom zastupiteľstve boli poslanci, ktorí mali odvahu zastávať argumentačne zorientovaný vlastný názor voči názoru emotívne naladených obyvateľov a ich vodcov. Dnes sa práca poslancov odkláňa od namáhavého samoštúdia či využívania odborných poradcov, novinári ich podporujú a zdanlivo všetci sú spokojní. Je to však zvrátené, alibistické a výrazne protirozvojové počínanie.

4. Nakoniec autor uvádza príklady ekologických katastrof. Škoda, že sú to príklady bez možnosti ich priebeh analogizovať s predpokladanou ťažbou zlata v Detve. Navrhovaná technológia v Detve sa totiž zaobíde bez spomínaného odkaliska.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kyanid