Volebný cenzus

V súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami sa opäť spomína tzv. volebný cenzus, ktorým sa má stanoviť, aký stupeň vzdelania by mal mať ten, kto sa chce stať starostom či primátorom.

30.09.2014 22:00
debata

Návrh, ktorý súčasne posudzuje Ústavný súd, hovorí o strednom vzdelaní, čo nie je celkom jednoznačné.

Problematiku získaných stupňov vzdelania v regionálnom školstve rieši školský zákon (paragraf 16) tak, že sú v súlade s medzinárodnou klasifikáciou ISCED. Podľa tohto ustanovenia je možné získať nižšie stredné vzdelanie na praktických školách a odborných učilištiach, a to napriek tomu, že nejde o stredné školy, pretože majú určité špecifické postavenie.

Zaoberajú sa prípravou mentálne postihnutých žiakov na výkon tých najjednoduchších pracovných činností. Na strednej odbornej škole je možné získať stredné odborné vzdelanie formou výučného listu alebo úplné stredné odborné vzdelanie vykonaním maturitnej skúšky. Na gymnáziu sa dá nadobudnúť úplné stredné všeobecné vzdelanie, a to tiež prostredníctvom maturity.

Z toho vyplýva, že s termínom „stredné vzdelanie“ v tejto súvislosti nie je celkom možné operovať, a to najmä z aspektu profilu absolventov praktických škôl a odborných učilíšť. Nedá sa tiež aplikovať pojem „stredoškolské vzdelanie“, lebo takýto stupeň vzdelania nepozná školská legislatíva a nie je ani súčasťou ISCED.

Pri voľnejšom prístupe k tejto problematike by asi bolo najjednoduchšie, keby sa používal termín „vzdelanie získané ukončením strednej školy“.

Je celkom možné, že ak Ústavný súd svojím nálezom celú vec uzavrie tak, že ak by sa uplatňoval tzv. volebný cenzus v praxi, tak by sa narušili ústavné práva tých, čo sa o post starostu alebo primátora uchádzajú, potom sú všetky tieto úvahy zbytočné. Veľmi blízko k tejto skutočnosti deklaroval svoj názor súčasný minister vnútra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby