Tvoja ruka rozhodne

Už o tri týždne sa na Slovensku uskutočnia komunálne voľby, v ktorých voliči rozhodnú, kto ich bude zastupovať z pozície poslanca obecného zastupiteľstva alebo postu starostu či primátora.

23.10.2014 22:00
debata

Každý by si mal preto uvedomiť, že nevolí len konkrétnu osobu na tento, podľa niekoho lukratívny post (podľa mňa v prípade poctivo vykonávaného mandátu náročný post), ale hlavne budúcnosť svojho mesta či obce. Krúžok urobený pre konkrétneho kandidáta rozhodne, či sa v jeho obci bude ďalej tunelovať, kradnúť a  rodinkárčiť alebo, naopak, či obec bude smerovať k rozvoju, čistote, kvalitnejšiemu školstvu a lepšej sociálnej starostlivosti.

Podstatný však nie je iba kandidát, ale aj celé jeho okolie (a často pozadie…). Osobne registrujem, že mnohí z nich disponujú kvalitným tímom, ktorý poskladali z odborníkov a ľudí požívajúcich prirodzenú autoritu v komunite, čo ich kandidatúre dáva punc dôveryhodnosti. „Richtár “ bez tímu a podpory nič nezmôže a s týmto vedomím by mali aj krúžkovať konkrétneho kandidáta.

Volič by si mal tiež uvedomiť, že sa pominuli časy miestnych národných výborov a ich predsedov, ktorí boli naučení na trvalý prílev finančných prostriedkov od štátu. Dnes je skutočne pravda, že to, ako obec vyzerá, závisí od šikovnosti starostu a poslancov v nej. Či bude v obci super škôlka, škola, verejné priestranstvá a v akej bude finančnej kondícii, dnes závisí od schopnosti predstaviteľov samosprávy tieto finančné prostriedky získať, schopnosti vedieť sa pohybovať v spleti legislatívy upravujúcej fungovanie samosprávy a otvorene komunikovať s verejnosťou.

Pre niektoré obce je doslova životne dôležité, aby si ich obyvatelia vo voľbách zvolili za poslancov a "richtárov“ skutočne uznávané autority a osoby, ktorým dôverujú. A možno práve v týchto voľbách v maličkých obciach či mestách s mnohými kandidátmi môže rozhodnúť jediný hlas, práve tvoj hlas. Takže šťastnú ruku v komunálnych voľbách v sobotu 15. novembra!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby