O Auschwitz sa opäť bojuje

Históriu si predstavujem ako veľkú mapu, na ktorej sa každý národ usiluje zaujať čo najdôstojnejšie miesto. Žiaľ, často aj takým spôsobom, že zásluhy iných vytláča niekde do kúta, aby zdôraznil svoje prednosti.

25.01.2015 07:00
debata (23)

Pripomína to súčasný spor Poliakov a Rusov o tom, kto vlastne oslobodil nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri juhopoľskom meste Osvienčim. O Auschwitz sa teda znova bojuje.

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna tvrdí, že to bol Prvý ukrajinský front. Rusi namietajú, že tieto vojská boli súčasťou Červenej armády a bojovali v nich okrem Ukrajincov aj Bielorusi, Rusi, Arméni… Nech to bolo už akokoľvek, každý trvá na svojom. Nechcem sa pliesť politikom do remesla, no akosi čoraz častejšie sa ozývajú hlasy, ktoré bagatelizujú podiel Červenej armády na porážke nacistického Nemecka, a naopak, pripisujú jej najstrašnejšie zločiny. Vždy sa však hovorí iba o brutalite Rusov spáchanej na oslobodzovanom území, oveľa menej o brutalite Ukrajincov, Gruzíncov či Mongolov, ktorí tiež bojovali pod vedením sovietskych generálov.

Keď sú Poliaci presvedčení o tom, že Auschwitz oslobodili Ukrajinci, potom tí by sa mali podeliť rovnakou mierou nielen o slávu, ale aj o zlý chýr, ktorý sprevádzal túto armádu na ceste do Berlína. Alebo ukrajinskí vojaci boli ako americkí iba dobrí ujovia, čo rozdávali každému čokoládu a žuvačky? A platí to aj pre Ukrajinskú povstaleckú armádu Stepana Bandera, na počesť ktorého pred niekoľkými dňami pochodovali s fakľami v Kyjeve a ostatných mestách? Veď najmä Poliaci by si mali pamätať, čoho sa na nich tieto bandy dopustili počas druhej svetovej vojny a vzápätí po nej.

Ktovie, ako by politici vyhodnocovali zásluhy Čechov, Slovákov, Rusínov či Maďarov, ktorí povinne narukovali do Československej ľudovej armády a prisahali vernosť svojej vlasti? Každý z nás má teda podiel na tom, že sme socializmus tak dlho bránili so zbraňou v ruke, a keď to bolo treba, napríklad pri veľkých povodniach, tak aj s lopatou. Dnes to už nik nepovažuje za zásluhu, skôr za vinu. Kam sa to dopracujeme, ak sa budú dejiny prepisovať stále v čierno-bielom duchu?

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Osvienčim