ad Nemorálne poplatky

Autor článku (20. 1.) Anton Marcinčin, ekonóm a poradca ministra financií SR, obviňuje lekárov, že ryžujú na vyberaní poplatkov za prednostné ošetrenia a vydierajú pacienta, pričom tak uvádza vo všeobecnosti bez konkrétneho príkladu.

01.02.2015 12:00
debata (58)

Pravdou je, že veľká väčšina lekárov vyberá poplatky za prednostné ošetrenie z dôvodu, že je na to odkázaná, pretože platby zo zdravotných poisťovní im nepostačujú na prevádzku ambulancie.

Lekári za objednávanie sa v ambulanciách (prednostné vyšetrenie) môžu požadovať od pacienta poplatok, tak to stanovuje zákon. Je správne ich preto nazývať „vydriduchmi priživujúcimi sa na tých, čo si musia vážiť svoj čas“? Anton Marcinčin si myslí, že áno. Prečo to lekári robia, to ho ale netrápi. Ale to by ho ako poradcu ministra financií malo trápiť predovšetkým. Omnoho viac by ho malo trápiť aj to, že lekárovi zdravotná poisťovňa vedome neuhrádza celú zdravotnú starostlivosť, ktorú poskytol jej poistencom.

Malo by ho trápiť, že zdravotné poisťovne neuhrádzajú reálnu cenu výkonov zdravotnej starostlivosti, ale lekárovi dajú iba toľko, koľko sa im zachce. Malo by ho tiež trápiť, že z našich spoločných, povinne odvedených peňazí do zdravotného poistenia poisťovne dosahujú zisky. Malo by ho trápiť, že odhadom sa aj viac ako 20 percent finančných prostriedkov verejného zdravotného poistenia, teda peňazí, na ktoré sa my občania skladáme, stráca vo vreckách špekulantov a ich komplicov. A to nie sú desiatky eur, ale desiatky miliónov eur!

Až to pán poradca ministra financií vyrieši, lekári nebudú musieť vyberať ponižujúce poplatky, aby prežili. Nebude sa už musieť trápiť a určite poteší aj pacienta, lebo nepochybne platí, že keď je spokojný lekár, bude spokojný aj pacient.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo