Morová rana Tatrám

Po ničivej víchrici z novembra 2004 by sa ťažko skúšané Tatry mali stať obeťou ďalšej morovej rany. Tentoraz v podobe lanovky spájajúcej Hrebienok so Skalnatým plesom.

22.05.2015 12:00
debata

Výstavbu tohto zariadenia, ktoré by zmenilo vzhľad Tatier, ako aj ďalších lanoviek a zjazdoviek v oblasti Smokovcov, presadzuje akciová spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR).

Hodnotenie vplyvu na životné prostredie v prípade realizácie – EIA, ktoré dáva na svoje náklady spracovať investor (!), môže a nemusí byť objektívne a malo by prejsť oponentúrou. Spracovanie EIA lanovky a ďalších zariadení zadala firma TMR Slovenskej agentúre životného prostredia zaiste v nádeji, že tým monštruózny projekt dostane nálepku legitímnosti. Bude potom záležať na verejnosti, aby zabránila jeho uskutočneniu.

Vybudovanie lanovky síce poslanci Mestského zastupiteľstva Vysoké Tatry už vlani neodsúhlasili, ale TMR trvá na svojom. Napriek tomu, že všetky zámery zrejme ležia v katastrálnom území tohto mesta, zásadné zásahy do prírodného prostredia národného parku, ktorý je biosférickou rezerváciou UNESCO, by nemali byť v právomoci miestnych poslancov, ale prinajmenšom ministerstva životného prostredia.

Keď sa v roku 2012 päťdesiat vedcov obrátilo na vtedajšieho ministra Józsefa Nagya so žiadosťou, aby zastavil ďalšiu výstavbu v Tatrách, tvrdil, že takúto právomoc nemá a že zasahovanie do právomoci samospráv považuje za boľševické. Má na to rovnaký názor aj súčasný minister Peter Žiga? Nemôže, nechce, alebo nebodaj nie je jeho ministerstvo kompetentné zasiahnuť v prospech nášho najstaršieho národného parku?

Teraz sa ukazujú dôsledky zrušenia pôvodnej Správy TANAP-u, ktorá so svojím poradným zborom zastrešovala celú územnú ochranu našich jediných veľhôr. Excesy, ako je uvedená lanovka, by nedostali šancu. Aká je právomoc súčasnej správy mimo vyberania drobných pokút? A realita TANAP-u? Na jednej strane totálna exploatácia, na druhej totálna ochrana, až do zničenia predmetu ochrany. Hotová katastrofa!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #Vysoké Tatry #Tatry mountain resorts