Nostalgia nezabíja

S radosťou som privítal televíznu reprízu tanečnej šou Let's Dance. Mám rád tento typ zábavných relácií, navyše dostávam možnosť vrátiť sa do prostredia spoločenskej sály bratislavského PKO, kde sa tento program pred vari siedmimi rokmi nakrúcal.

15.01.2016 18:00
debata (5)

V nej sme mávali priemyslovácke plesy, spolu s rodičmi som tu sledoval vystúpenie Waldemara Matušku, Karla Štědrého, Karla Gotta či Suchého so Šlitrom. Pravidelne sa tu schádzali adepti spoločenského tanca a správania pod vedením nezabudnuteľného Jozefa Remišovského…

Nechcem sa zapletať do detailov, kto čo spôsobil, kto predal svoju dušu a kto dnes iba údajne finančne zachraňuje hlavné mesto. Osud PKO mi bol jasný po prečítaní pamfletu v jedných bratislavských novinách, pod ktorý sa podpísal istý renomovaný historik. Z toho tónu bolo zrejmé, že areál upadol do nemilosti radných pánov a že im transakcie s developermi nepriniesli len vyúčtovateľné a zdaniteľné príjmy.

Duch a obsah tohto článku boli jednoznačné: PKO vraj nemá historickú hodnotu, budovy dali prebudovať komunistickí papaláši len preto, aby mali kde uskutočňovať svoje konferencie a zjazdy. Súčasne sa spomínalo, že sa pri rekonštrukcii použil karcinogénny azbest. Tieto dve tvrdenia nešli dokopy. Že by súdruhovia dovolili, aby im „snežili“ na hlavy a pľúca azbestové vločky, ktorých škodlivosť na zdravie bola už vtedy dokázaná?

V článku chýbala zmienka o tom, že predtým priestory PKO slúžili Bratislavčanom ako dejisko populárnych Vianočných trhov a neskôr ako významný stánok kultúrneho trávenia voľného času. Iste, dnes má Bratislava už viac priestorov, v ktorých sa dá rozvíjať kultúra, nie je odkázaná na nejaké PKO. Ale napríklad Praha si s veľkou pozornosťou a hrdosťou udržiava viacero kultúrnych stánkov, ktorých „historickosť“ z roka na rok narastá.

Chcel by som upozorniť, že v Bratislave ešte stále stojí stará, zatuchnutá budova Slovenského národného divadla, ktoré nám je už tiež zbytočná, keďže máme nové divadlo. Lukratívnejšie miesto v centre mesta by ste ťažko našli. Nuž teda, developeri a radní páni celej Bratislavy, spojte sa!

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #PKO #búranie