Znovu objavujeme už objavené

V športe sa zvykne hovoriť, že víťaznú zostavu netreba meniť, len tréner musí prispôsobiť taktiku budúcemu súperovi. To isté platí aj v školstve. Netreba hneď zatracovať, čo v minulosti bolo dobré, ale využiť to dobré a ďalej to zdokonaľovať.

23.06.2016 14:00
debata (2)

V minulosti „povinnou“ súčasťou štúdia bola aj odborná prax. Najväčší rozsah mali stanovený študenti učilíšť. Popri štúdiu tak získavali nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické poznatky a pracovné návyky. Väčšina učilíšť bola úzko previazaná na konkrétny podnik, v ktorom študenti vykonávali praktickú časť výučby. Podobne i vysokoškoláci vykonávali svoju povinnú či preddiplomovú prax v organizáciách, kde podobne ako učni a maturanti často nachádzali i svoje budúce zamestnanie. Treba však povedať, že jednotlivé subjekty mali dostatok finančných zdrojov pre tieto formy výučby.

Zmena pomerov po novembri 1989 sa dotkla i školstva a hospodárstva, ktoré čakala transformácia a privatizácia. Noví majitelia podnikov riešili prednostne redukciu neefektívnych prevádzok. A tak sa postupne popri redukcii pracovníkov utlmili i náklady na technický rozvoj, výskum a vývoj, ale aj školstvo a rôzne formy odbornej praxe.

Odborné školy, učilištia postupne menili zriaďovateľov, podniky nahradili okresné úrady. Strata väzby na podnik, možností odbornej praxe i nový zriaďovateľ veľmi rýchle menili charakter škôl. Z učebných osnov sa pomaly vytrácali nástrojári, frézari, obrábači kovov…

V prvých rokoch sme možno ešte nepociťovali nedostatok odborníkov, lebo trh práce ešte ponúkal dostatok nezamestnaných odborne zdatných ľudí. Zdroj kvalifikovaných a použiteľných pracovníkov však pomaly vysychal, kvalifikovaní odborníci starli, prichádzali nové technológie, nové zariadenia, noví investori a začali vo veľkom chýbať odborne zdatní pracovníci. A v plnej nahote sa začala prejavovať nová orientácia odborného školstva a chýbajúci nástrojári, obsluhy CNC strojov, frézari a podobne.

Záchranou má byť duálne vzdelávanie, novo objavený fenomén, ktorý sme pred niekoľkými rokmi zavrhli, ako nepotrebný prežitok bývalého režimu…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #vzdelávanie #odborné školy