Byť oligarchom, tak sa bojím

Slovenský premiér hovorí o tom, ako bude musieť Európska únia po brexite šliapať. Ale za výzvami na skvalitnenie samotnej EÚ sa skrýva zámer prekryť neporiadok doma problémami Bruselu alebo naším predsedníctvom v Rade EÚ. Akoby na Slovensku všetko fungovalo.

01.07.2016 15:00
debata

Vďaka deravým zákonom sa exekútorom a 5 500 advokátskym kanceláriám u nás darí ostošesť. Kauza Bašternák je dôkazom, že reforma bezpečnostného sektora sa ani zďaleka nedokončila. Aj oligarchovia by si mali všimnúť, že Slovensko tento sektor (vrátane justície) fláka. Niektorí ministri nerobili reformu bezpečnostného sektora a radšej podnikali. Asi vedeli to, čo sa verejnosť dozvedá až dnes. O tom, že v bezpečnostnom sektore sú aj babráci, sa najnovšie presvedčil aj prezident SR, keď sa mu v noci po úrade prechádzajú neznámi ľudia

Po voľbách mala verejnosť chvíľku dojem, že by sa niečo mohlo zlepšiť v prospech občanov. A dnes? Ministerka spravodlivosti pripravila novelu Trestného zákona, ktorá umožní účinnejšie postihovať za extrémistické alebo rasové prejavy a konanie. A čo robia ostatní ministri? Tí bratislavskí aparátnici, ktorí z úzadia riadia štruktúry silových rezortov, sú tiež babráci. Občania už dávno vedia, že práve oni nedovolia robiť nejaké reformy, a tým sú orgány štátnej správy nereformovateľné. Z krajín V4 reformu tohto sektora robilo viac-menej len Maďarsko, ktoré vďaka tomu zvládlo prvý nápor imigračnej krízy.

V prvom rade treba vyprášiť všetkých bezpečnostných analytikov z verejnoprávnej a súkromnej televízie, lebo zavádzajú verejnosť. A potom si položiť otázky: Nemala by práve slovenská vláda po brexite začať inak šliapať? Čo s našou interoperabilitou, schopnosťou rôznych systémov polície, armády, SIS, Vojenského spravodajstva a NBÚ vzájomne spolupracovať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba