Nesmú zostať zabudnutí

Tak ako sa roky a dni míňajú, tak ľudské generácie prichádzajú a odchádzajú, no život neprestajne beží ďalej. Len škoda, že sa niekedy s odchádzajúcimi strácajú aj ich činy hodné nezabudnutia. Mrzí ma, že takto sa takmer stratili i mnohé spomienky na mojich spolubojovníkov, ktorí sa podieľali na oslobodení našej vlasti od nemeckých nacistických i maďarských okupantov.

16.08.2016 17:00
debata

Tak je to aj v obci Veľké Teriakovce v okrese Rimavská Sobota, kde už mladšie generácie ani netušia, že sa tu narodili a pôsobili priami účastníci SNP. V dedine o tom nikde nenájdete zápis, a keď sa aj organizujú oslavy slávnych výročí, skôr sa hovorí vo všeobecnosti, priamo ich statoční občania sa konkrétne nespomínajú.

Ešte dobre, že sa čosi vie o Pavlovi Balciarovi z osady Krásna, patriacej do Veľkých Teriakoviec. Bojoval počas občianskej vojny v Španielsku v ľudovej republikánskej armáde proti vojskám fašistického generála Franca. Tie ho zajali, kruto vypočúvali a napokon vyhostili z krajiny. Po strastiplnej ceste sa vrátil domov a všetci ho poznali ako Paľa Partizána.

Ďalší významný rodák, no nikdy nikým nespomenutý, Ján Lehocký bol veliteľom delostreleckej batérie počas SNP, nasadenej na úseku Kraskovo – Rimavská Baňa – Hnúšťa – Klenovec. Pavel Bakeš a Michal Balciar bojovali v povstaleckej armáde, až kým ich Nemci nezajali a netransportovali do zajateckého tábora v Nemecku. Vojnu prežili, po oslobodení sa vrátili domov. Také šťastie však nemal vojak Michaľovský, ktorý bojoval v jednotke poručíka Pavla Nemca. V koncentračnom tábore zahynul.

Po vypuknutí Povstania vo Veľkých Teriakovciach zorganizovali zbierku potravín pre povstalcov v Hnúšti. Zoznam darcov som videl, keď ho odovzdával predseda MNV okresnému inšpektorovi na výstavu venovanú 20. výročiu SNP. Odtiaľ sa cenný dokument už nikdy nevrátil.

Každý priamy účastník protifašistického odboja by si zaslúžil, aby si naňho 29. augusta mohli spomenúť a symbolicky mu vzdať úctu položením kvetu na jeho hrob. Čo vy na to, páni starostovia a primátori?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNP