Už žiadna nová strana?

Z nedávneho prieskumu agentúry Polis vyplynulo, že podľa väčšiny opýtaných nemá zmysel na Slovensku zakladať novú stranu. Riadime sa však týmto presvedčením aj pri voľbách? Nie, voliči svoj hlas dajú pokojne novovzniknutej strane, často preto, lebo v existujúcich politických subjektoch nevidia alternatívu. Volia ju preto, lebo im je v danej chvíli schopná sľúbiť to, čo chcú počuť.

09.11.2016 15:00
debata

Z prieskumu teda vyplynula skôr nedôvera ľudí v politikov a v politické strany ako také. To si už dávnejšie uvedomili osobnosti kandidujúce v komunálnych voľbách a čoraz menej sa hlásia k politickým stranám. Pred rokom 2010 napríklad v meste Trenčín kandidovalo len minimum nezávislých poslancov. Po roku 2014 ich už bola drvivá väčšina. Dávajú tak voličom garanciu, že ich neovláda žiadna strana a budú hlasovať iba podľa svojho svedomia.

Každá minca má však dve strany. Je takmer nemožné niečo zmeniť, ak ste so svojím názorom v mestskom zastupiteľstve osamotený. Nezávislý poslanec sa nemusí nikomu zodpovedať, a to môže byť nebezpečné. Súčasný systém reprezentatívnej demokraci je čitateľný. Vieme sa rozhodnúť, program a smerovanie ktorej politickej strany je nám blízke a ktoré nie. Nebezpečenstvo opustenia tohto systému spočíva v ovplyvňovaní politiky malými, často radikálnymi skupinami.

Politické strany sa musia zmeniť. Nie je možné, aby o všetkom podstatnom rozhodovala jedna osoba, ktorá zväčša nemá ani toľko sebareflexie, aby v prípade neúspechu či kauzy z funkcie odstúpila. Riešením by bola aj toľko očakávaná zmena volebného systému, a to napríklad vytvorením niekoľkých viacmandátových volebných obvodov. V parlamente by tak mal každý región svoje zastúpenie.

Viac by sa mohla posilniť váha prednostných hlasov, aby občania, a nie iba pár vyvolených predstaviteľov strany, mohli rozhodnúť o tom, kto bude sedieť v parlamente. Táto zmena je však možná až vtedy, keď si ľudia uvedomia, že politika ovplyvňuje ich každodenný život a začnú väčšmi participovať na dianí vecí verejných ako doteraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #politická strana