Trafiky alebo služba občanom?

Zdá sa, že aféry spojené so zdražovaním vody a elektriny sú prakticky na konci. Občania čakajú nové výmery na úrovni roku 2016.

16.02.2017 14:00
debata (7)

Počas mimoriadnej schôdze sa včera odohralo jedno opozičné parlamentné odvolávacie divadielko, a potom sa pod vplyvom nových afér na tieto „staré“ kauzy zabudne. A to by sa práve nemalo.

Prejavilo sa tu totiž jedno veľké darebáctvo vlastníkov distribučných spoločností a možno aj protiprávne konanie konkrétnych osôb v podobe nadŕžania monopolom. Došlo tu k obrovskému zlyhaniu štátnych nominantov v riadiacich orgánoch, majúcich vplyv na cenovú reguláciu energií a vody, nominantov Smeru nevynímajúc. Tí nieže nezakročili, ale ani neavizovali, aké darebáctvo chystajú majitelia pod ochrannou kuratelou regulačného úradu. Dokazuje to aj následné urýchlené zvolávanie štátnych nominantov v riadiacich hospodárskych orgánoch ministrom Žigom.

Je to, okrem iného, aj flagrantný prípad torpédovania základného piliera politiky vládnej ľavicovej strany, ale aj samotnej Ústavy SR, ktorá hovorí o sociálnom rozmere trhového hospodárstva Slovenska. Iba ak by sa to trhové chápalo tak, že utrhni si, koľko a čo len môžeš.

Členstvo v riadiacich a kontrolných orgánoch by sa nemalo brať ako trafiky, darované podporovateľom jednotlivých politických strán, ktoré sú práve pri moci, ale ako služba štátu a jeho občanom.

Nič nemôže narušiť dôveru občanov v politiku tak ako rozpor medzi sľubovaným a realizovaným. To by politici mali mať predovšetkým na pamäti. V opačnom prípade sa nemôžeme diviť, že voliči sa priklonia k tým stranám, ktorých hlavnou a často jedinou politickou agendou je poukazovať na, žiaľ, nie raz pravdivé zlyhania vládnych nominantov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií