Škola inak, škola bez rutiny

Hoci sa o školstve veľa diskutuje, veci sa často posúvajú iba pomaly. O tom, že vzdelávanie sa dá robiť lepšie, sa presvedčilo 25 stredoškolákov v projekte Európa očami mladých.

03.12.2013 14:30
debata

Mnohí z nich sa doň spočiatku zapojili vďaka predstave, že bude vyžadovať menej práce ako obyčajné vyučovanie. Napriek tomu počas jeho trvania denne ostávali v škole do tretej a v niektoré dni v skupinkách pracovali z vlastnej iniciatívy aj cez popoludnie. Počas projektu veľa čítali, rozprávali, pýtali sa, rozmýšľali a prezentovali. Po pasivite ani stopy. Naopak, výsledkom bol kopec smiechu, nadšenia a dobrý pocit.

Európski vizionári

Skupina tínedžerov sa na týždeň ocitla mimo svojej rutiny a triedy. Spolu s vedúcimi projektu z občianskeho združenia PDCS sa postupne dozvedala viac o energetike, energetickej politike aj Európskej únii. Študenti sa stretli s odborníkmi Miroslavom Šarišským zo Slovenských elektrární a Pavlom Širokým z Greenpeace, ktorých distingvovaná výmena názorov ohľadom jadrovej energie všetkých doslova strhla. Po vecných a jednotných pravdách školských učebníc, vysvetľovaných pedagógmi, sa stretli dvaja skutoční odborníci. Ich prítomnosť priniesla veľa inšpirácie a motivácie, takže si od nich študenti dokonca pýtali čísla, aby im mohli telefonicky odpovedať na ďalšie otázky.

Na konci projektu sa jeho účastníci rozdelili na „politické strany“ v Európskom parlamente, vypracovali vlastné politické programy a v simulovaných voľbách ich prezentovali nielen pred asi deväťdesiatimi študentmi, ale aj pred europoslancami a zástupcami Európskej komisie a Európskeho parlamentu. Strana Liberáli európskych vízií, ktorá voľby vyhrala, odovzdá svoj „akčný plán“ politikom v Bruseli. Takisto ako študenti, ktorí sa na tom istom programe zúčastnili v iných krajinách EÚ, mali slovenskí účastníci možnosť presvedčiť sa, že ich hlas zaváži, že participácia má zmysel. A keď sa mladí nádejní politici po voľbách pýtali, či by sa ich programy nabité entuziazmom dali uskutočniť, mysleli to naozaj.

Viac ako na vyučovaní

Ak je pravda, že úroveň škôl podľa zabehaných používaných kritérií klesá, otázkou je, či sú v poriadku merané parametre a vzdelávacie metódy. Ak študentov nebaví celý deň sedieť a počúvať, možno čakajú viac. A tajne dúfajú, že škola bude lepším miestom, kde by sa mohli vyjadriť a rozvinúť v tom, čo ich baví.

Týždeň strávený inak hodnotili slovami: „Naučili sme sa viac ako za mesiac v škole.“ Z hľadiska množstva nových informácií pravdepodobne nie, ale to, čo sa naučili, si so sebou ponesú vari navždy. Totiž že sa dá učiť aj hravo, možno mať vlastný názor, vyjadrovať ho a reálne meniť svet okolo seba. Ostáva iba dúfať, že podobné vyučovanie budú slovenskí žiaci a študenti raz zažívať bežne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Lucia Vávrová #vyučovanie #rutina