Milujeme všetky svoje deti

Rodina je ten najvzácnejší priestor, kde žijeme svoje každodenné životy, radosti i trápenia.

03.12.2014 15:00
debata (11)

Je smutné, že sa rodina redukuje na politickú otázku a že sa v nejakom imaginárnom priestore vytvára „názor“ na rodinu bez akejkoľvek súvislosti s realitou života.

Nepotrebujeme referendum

Témy otázok referenda neohrozujú naše rodiny, ale to, že (nielen) my ženy často nemáme zamestnanie, takže nemôžeme sebe a svojim rodinám dopriať kvalitné potraviny, oblečenie, počítač, televízor či moderné spotrebiče, nehovoriac o návšteve kultúrnych podujatí, výletoch či rodinných dovolenkách. To, že musíme často prijať prácu, ktorá nie je adekvátna nášmu vzdelaniu alebo nie je v súlade s našimi túžbami.

To, že ak máme deti, sme pod ustavičným tlakom rozdeľovania času a pozornosti medzi rodinu a prácu a mnohokrát musíme pracovnú ponuku odmietnuť, pretože zamestnávatelia nie sú ochotní vychádzať ženám v ústrety. To, že aj napriek tomu, že nás práca baví, faktom ostáva, že sme koncentrované v najslabšie platených zamestnaniach (zdravotné sestry, opatrovateľky, predavačky, kaderníčky, asistentky, upratovačky, učiteľky a pod.).

Ak pri hľadaní práce povieme, že máme deti, často robotu nezískame. Ak sme primladé, nemáme pre zamestnávateľa dostatok praxe a tiež sme preňho v „nezaujímavej“ situácii, že deti možno v blízkom čase budeme mať. Ak sme pristaré, z nejasných príčin, hoci už máme dostatok času, deti odrastené a môžeme sa venovať sebe a svojej kariére, tiež sa nám nedarí získať pracovné miesto.

Ak máme inú farbu pleti alebo je zjavná naša etnická príslušnosť, naše šance na nájdenie si zamestnania sú ešte nižšie. Ak sa ocitneme v kritickej situácii, naša rodina sa rozpadá alebo každá piata z nás zažíva násilie v partnerskom vzťahu, to všetko sú pre nás hlboké rany na celý život, pričom sa často nemáme kam a na koho obrátiť. To je to, čo naše rodiny potrebujú riešiť…

Je to ľudské

Ako matky milujeme svoje deti bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu, pretože vychovať z nich dobrých a slušných ľudí je to, o čo ide. Súcitíme s matkami, ktorých dieťa (a s ním celá rodina) musí čeliť každodennému odsudzovaniu a tlaku spoločenských predsudkov.

Ako mysliace, cítiace a empatické bytosti sa nemôžeme prizerať tomu, ako chce referendum svojou jednostrannou názorovou orientáciou presvedčiť ľudí o menejcennosti tých foriem rodiny, ktoré rovnako ako my dávajú lásku a pocit domova svojim členom či deťom v nich žijúcim.

Rodina bude vždy taká, akú si ju urobia ľudia – bez ohľadu na to, čo bude napísané v ústave či v akomkoľvek zákone. Sme si isté, že Slovenská republika musí zabezpečiť ochranu pre všetky rodiny rovnako. Lebo tak je to správne a spravodlivé. Lebo tak je to ľudské. A napísali sme to aj prezidentovi Slovenskej republiky. Výsledok poznáme.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rodina #ženy #Aliancia za rodinu #referendum o rodine