Opri rebrík o geja

Mediálne nepochybne najznámejším katolíckym farárom na Slovensku je Marián Kuffa, ktorý sa popri svojej základnej činnosti na fare v Žakovciach venuje aj pomoci ľuďom v núdzi.

31.12.2014 12:00
debata

K jeho medializácii prispel i režisér Ladislav Kaboš, ktorý o ňom roku 2000 nakrútil krátky dokument pre TV Markíza a potom film Kde končí naděje, začíná peklo (2003).

Všetky jeho deti?

Vo februári tohto roku sa dostal do kinodistribúcie Kabošov celovečerný dokument Všetky moje deti (2013). V „príbehu skutočnej odvahy a lásky“ sa zameral na Kuffovu pomoc Rómom. Kuffa „vytvára láskyplnú náruč pre všetky skupiny naraz. Pochopil, že všetkých spája jedno: chýba im láska. Učí ich lásku prijímať a dávať,“ hovorí spoluscenáristka a spoluproducentka filmu Svatava Maria Kabošová.

V lete narušili Kuffov mediálny obraz jeho vyjadrenia na webovej stránke časopisu .týždeň. Týkali sa sexuálnej menšiny a padali veru ostré slová: gejovia a lesby sú horší než vrahovia… choré zmýšľanie… diabolské… Silná káva! Kuffove slová sa nedajú ospravedlniť ničím, ani tým, že „rozlišuje“ primárnych a sekundárnych gejov, čo je úplne scestné.   Aký zmätok asi vyvolali slová človeka, ktorý má takpovediac v pracovnej náplni narábanie s ľudskými dušami, v dušičkách tínedžerov prechádzajúcich comingoutom, z ktorých mnohí sa hlásia k cirkvi?   Prípad 14–ročného Filipa zo susedného Česka, ktorý neuniesol ťarchu pohŕdania a spáchal samovraždu, je dostatočným mementom. Šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb na margo Kuffových slov vyhlásil: „Práve sa blíži diskusia o referende k otázkam rodiny. Aká to bude diskusia, keď ešte aj z úst jedného z najobetavejších katolíkov vychádza takéto peklo?“

Opri rebrík o…

Letná búrka prehrmela a prišla jeseň – a s ňou ďalší film o farárovi Kuffovi Opri rebrík o nebo od českej dokumentaristky Jany Ševčíkovej. V centre pozornosti je tentoraz Kuffova charitatívna činnosť v prospech bezdomovcov, alkoholikov, narkomanov…   Padajú veľké slová o láske k Bohu, o láske Boha k hriešnikom. Keď však vysvitne, že jedna z členiek spoločenstva miluje inú „osobu“, vyvolá to kňazovu nevôľu: „Ak sa tu chce žena so ženou pusinkovať, lízať, tak prosím – vystúp z vlaku… Ako dvaja muži alebo dve ženy sledujú spoločenstvo lásky, keď nemôžu splodiť deti? Ani dvaja psi alebo dve sučky nepôjdu k sebe,“ vraví služobník Boží, ktorý predtým hovoril o tom, že človek je viac ako pes, lebo mu nestačí len nažrať sa a vyspať.   Neviňme z ničoho autorov spomínaných filmov; dokumenty Všetky moje deti a Opri rebrík o nebo vznikali časozberným spôsobom niekoľko rokov, kým Kuffovo extempore je nedávnou záležitosťou. Ale dnes už nik, kto by sa chcel pustiť do témy Marián Kuffa, nemôže povedať, že nepozná odvrátenú stránku jeho názorového sveta.   Možno sa napokon nájde aj tvorca, ktorému sa podarí zistiť, prečo sa Kuffovo pochopenie pre blížnych – vrahov, násilníkov či alkoholikov – zasekne pred ľuďmi, ktorí sa „previnili“ tým, že sú gejovia a lesby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba