Róm nie je iba muzikant

Minulý rok sa do života rómskych komunít zapísal aj tým, že z popola boja o záchranu rómskych novín Romano nevo ľil – Rómskeho nového listu, ktoré vychádzajú už vyše 20 rokov, povstali hneď tri rómske periodiká – Romano nevo ľil v novej podobe, Rómske listy a Romane nevipena – Rómske noviny. A niekde medzi riadkami bojuje o prežitie Luluďi – Kvietok, časopis pre najmenších.

05.02.2015 16:00
debata

Existujú názory, že Romano nevo ľil, noviny o všetkom a pre všetkých Rómov a Rómky, by mali dostať najvýraznejšiu finančnú podporu. Možno práve diskusie o ich financovaní vyprovokovali úspešné naštartovanie ďalších dvoch periodík. Rómske listy vytvorili priestor tým, ktorým sa RNĽ prioritne nevenuje: deťom, mládeži, ženám, histórii, politike. Romane nevipena mieri k odborníkom a odborníčkam v rómskych komunitách a ponúka priestor na celospoločenskú diskusiu o prointegračných politikách s návodmi riešení problémov Rómov ako komunity i jednotlivcov.

Je dobré či zlé, aby mali Rómovia tri periodiká? Všetky tri majú svoje opodstatnenie na trhu. Odbúrajme predstavu, že Rómovia sú jednoliata komunita, že ich kultúra je iba pestrofarebný folklór a poskytnime im priestor. Rozvoj kultúry je priamo úmerný možnostiam rozvoja písaného slova.

Rómovia na Slovensku túto príležitosť dostali až po roku 1990 a toto je šanca nielen osloviť konkrétne rómske cieľové skupiny, ale aj podnietiť rozvoj písanej žurnalistiky o Rómoch a nielen pre Rómov a prispieť tak k rozvoju ich kultúry i k zlepšeniu ich života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba