Dobré ráno, Zem nám povie dovidenia

Rok 2015 bude zrejme opäť najteplejším v histórii meraní. Hladina oceánov stúpa rýchlejšie, ako vedci čakali, ich otepľovanie sa nedá zastaviť, zažili sme rekordné teplo, sucho.

10.09.2015 10:00
debata (5)

Každý deň prichádzajú vedci s novými alarmujúcimi správami o tom, že meníme našu planétu na miesto, kde sa časom nebude dať žiť. O tom, že klimatická zmena prebieha, niet pochýb.

O tom, že to máme na svedomí my všetci, už hovorí dokonca i pápež. Ale že by sme s tým naozaj niečo robili, zatiaľ veľmi nepočuť. Informácie o najvážnejšom globálnom probléme, ktorému ľudstvo čelí, nenájdete v zozname najčítanejších článkov.

Čo je horšie, nie je to ani jednotkou v agende politikov – ak vynecháme deklaratívne bezobsažné reči a pár výnimiek. Zatiaľ čo pomaly, ale až priisto smerujeme ku katastrofe, počúvame dookola tie isté výhovorky. Výhovorky, prečo sa to inak nedá. Lenže katastrofu, ku ktorej sa blížime stopercentne, nejde zvrátiť. Možno ju len zmierniť.

Lebo ekonomika, priemysel, ľudia

Nejde však o ekonomiku a priemysel všeobecne, ktoré naši politici tak radi používajú na svoju obhajobu. Ide hlavne o ekonomiku založenú na neudržateľnom raste; hovoria totiž o znečisťujúcom priemysle a o zamestnaní iba pre určité skupiny ľudí. Úplne ignorujú štúdie, ktoré hovoria o ekonomických dôsledkoch neriešenia klimatickej zmeny a benefitoch, ktoré by práve aktívny prístup priniesol.

Na to, aby ste pochopili, že dôsledky klimatickej zmeny prinášajú veľké náklady, nepotrebujete štyri vysoké školy. Povodne, suchá, výkyvy počasia, zosuvy pôdy, noví škodcovia v poľnohospodár­stve, klimatickí migranti – znie vám to povedome? Ako už bez obalu hovoria klimatológovia: Zvykajte si. A ja dodávam: Pripravte sa, bude horšie.

Keď hovorím o politikoch, myslím najmä na tých európskych. Ešte konkrétnejšie, slovenských. Jedno „klimatické“ stretnutie za druhým sledujem, ako patríme ku krajinám, ktoré bez hanby obhajujú fosílny priemysel. Ten, ktorý nás otravuje a dlhodobo zabíja. Lebo ekonomika, zamestnanosť, priemysel, ľudia, peniaze! Nie, to nie je v tom. Ide iba o zisk niekoľkých spoločností, ktoré nemajú žiadne morálne problémy profitovať na našom zdraví a budúcnosti.

Dobré ráno, vážení!

Na konci roku 2015 sa uskutoční ďalšia veľká klimatická konferencia v Paríži. Čaká sa, že prinesie konkrétne výsledky. Už v roku 2009 sme veľa čakali od Kodane, ktorá bola neuveriteľným sklamaním. Takže po šiestich rokoch už niektorí až tak veľa nečakáme. Lebo veľa sa toho zatiaľ nezmenilo.

Pokiaľ pre nás všetkých nebude klimatická zmena témou, ktorá sa dostane aspoň do rebríčkov čítanosti, ani sa to nezmení. Nestačí, že my, bežní ľudia chápeme problém. Musíme žiadať, aby sa robilo viac.

Lebo inak nám budú naďalej politici servírovať drinky, ktorými nás opijú, aby sme im ten svoj hlas zase hodili do urny. Oni budú mať roky roky pokoj – a my s našimi deťmi následky na veľmi, ale veľmi dlhý čas.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #klimatické zmeny