Kam patrí korok

Aj keď v ostatnom čase obleteli svet zábery Ríma, Milána či Neapola, ktoré trápia problémy so smogom, mnohé talianske mestá nám môžu, naopak, poslúžiť v oblasti životného prostredia ako inšpirácia.

09.02.2016 15:00
debata

Napríklad mesto Cuneo, nachádzajúce sa v blízkosti priemyselného Turína, je dlhodobo známe svojou ekologickou politikou – a to nielen na Apeninskom polostrove. Povinná zapojenosť jeho obyvateľov do separovania odpadu, celková čistota mesta, početné cyklotrasy, upravené chodníky pre vozičkárov a zdravotne postihnutých či ekologická doprava. Ako ukázal najnovší výskum projektu Italia Oggi (Taliansko dnes) o kvalite života v jednotlivých mestách a okresoch, Cuneo sa oproti minulému roku posunulo až o päť priečok vyššie.

Represia verzus motivácia

Ako mi počas mojej návštevy potvrdili jeho obyvatelia, nie vždy bola situácia takáto idylická. Práve naopak, ľudia sa najprv povinnému triedeniu bránili. Mesto teda urobilo rázny krok – odstránilo kontajnery na zmiešaný odpad a nahradilo ich len kontajnermi na triedený odpad. Na začiatku ho ľudia nosili do pôvodných „spoločných“ nádob mimo mesta alebo do triedeného odpadu nahádzali veci, ktoré tam nepatrili. Jednoducho, nemali motiváciu separovať, považovali to za jedno z nespočetných administratívnych nariadení tamojšej radnice. Mesto teda urobilo ďalší rázny krok – označilo jednotlivé domácnosti a zberné nádoby kódmi a rozhodlo sa robiť kontroly. Ak v odpadových vreckách našlo nesprávne vytriedený odpad, vysolilo domácnosti mastnú pokutu. A čuduj sa svete – zabralo to! Aj keď našli sa aj takí, ktorí takéto nariadenie tvrdo kritizovali ako represívne a ako krok späť. Ďalší zasa odmietali platiť pokuty. Aj napriek počiatočnej kritike si však napokon zvykli. Vlastne neostávalo im nič iné, len začať separovať.

Systém je dnes dokonca taký prepracovaný, že v meste majú presný harmonogram odvozu odpadu podľa komodít. Občania poctivo stláčajú fľaše, zvnútra umývajú mliekové tetrapaky, oddeľujú plastové vrchnáčiky od sklenených fliaš. Niekedy dochádza aj ku komickým situáciám – počas mojej návštevy napríklad miestni špekulovali, kam patrí korok. Netreba však až príliš premýšľať. Od radnice totiž dostali ľudia prehľadnú príručku, v ktorej majú všetko jednoducho a prakticky vysvetlené. Dnes je už jasné, že od počiatočnej represie prišli k bodu, keď separovať chcú.

Inšpirujeme sa?

Iste, nie všade je možné uplatniť ekologický príklad z približne šesťdesiattisí­cového Cunea. Faktom však ostáva, že týmto piemontským mestom sa inšpirovali aj ďalší a dnes je na Apeninskom polostrove povinné triedenie (pod hrozbou pokuty) skôr samozrejmosťou ako raritou. Aj preto doslova ako ľadová sprcha na mňa po návrate z Cunea zapôsobilo, keď som u nás v nádobe na plasty našiel vyhodený obsah nevytriedeného smetného koša či starú elektroniku v kontajneri na papier. O nedos­tatočne stlačených fľašiach vari ani nemá význam hovoriť. Mimochodom, od januára začal platiť nový zákon o odpadoch aj na Slovensku. Donúti nás konečne separovať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #separovanie odpadu