Koľko rokov bude potrebovať Slovensko?

Áno, realita nás dobehla. Stalo sa, čo sme si donedávna nepripúšťali ani vo sne. Ľudová strana Naše Slovensko s pochybnými protieurópskymi „hodnotami“ sa dostala do parlamentu.

08.04.2016 13:00
debata (18)

Ako jediné bezdomovecké divadlo, teda divadlo, v ktorom účinkujú ľudia bez domova, ale aj ťažko telesne či inak znevýhodnení ľudia, využívame na svoje prežitie práve zdroje Európskej únie. Desať rokov existencie divadla by na Slovensku nebolo možných bez programov ako Erasmus či bez zdrojov ako Medzinárodný vyšehradský fond.

Európske zdroje pomáhajú

Okrem veľkých štrukturálnych fondov určených na vyrovnávanie ekonomických rozdielov v regiónoch existujú aj malé granty, niektoré dokonca individuálne, vďaka ktorým môžu študenti (aj z chudobnejších vrstiev) absolvovať štipendijné pobyty v zahraničí. Existujú fondy na podporu vzdelávania dospelých i programy určené na podporu občianskej spoločnosti, boja proti extrémizmu, nenávistných prejavov na internete atď., atď. Bez nich by neexistovali mnohé mimovládne organizácie s konkrétnymi projektmi z oblasti dodržiavania ľudských práv, ochrany zelene či pamiatok, podpory transparentnosti a pod. Mnohé projekty v sociálnej sfére dokonca suplujú štát. A my máme zrazu v parlamente strany, ktoré nevidia budúcnosť Slovenska v únii a podobné fondy by najradšej zrušili. V agende to majú neonacisti, skrytí za označenie extrémna pravica, ale aj „liberáli“, ktorí sa zrejme z neznalosti a necitlivosti zahrávajú s ohňom.

Inšpiratívny koncept, ktorý funguje

Naše divadlo len pred pár dňami dostalo vďaka „zbytočným“ nórskym fondom možnosť nadviazať spoluprácu s Vardeteatret v Osle. Je to divadlo pracujúce s odsúdenými vo väzení, ale aj s bývalými väzňami na slobode. Projekt divadla „Pomoc! Som voľný!“ už svojím názvom vypovedá o úsilí pomáhať pri návrate do života ľuďom, ktorí v živote urobili vážnu chybu, no chcú sa zmeniť. Inšpiratívny koncept, ktorý funguje. Až deväť z desiatich ľudí, ktorí prešli týmto divadelným programom, sa viac do väzenia nevrátilo. Samozrejme, pýtali sme sa Jo Skjønberga, ktorý tento projekt vedie, na Andersa Breivika, masového vraha, ktorý svojím správaním stále šokuje nielen Nórov. Vraj hovorí vždy pokojne a nič nenasvedčuje tomu, že by sa chcel zmeniť. Svojím správaním, vystupovaním, spôsobom zdravenia a pohľadom na svet trvá na svojom neonacistickom presvedčení. Nikdy neoľutoval to, čo spravil. Odpykáva si maximálny možný trest odňatia slobody vo výške 21 rokov. Ak ani potom nezmení svoje nacistické postoje, trest mu môžu predlžovať pravidelne o 5 rokov, takže sa jeho pobyt vo väzení môže zmeniť na doživotie.

Kým Kotlebovu stranu právne nezrušia, bude môcť kandidovať v každých parlamentných voľbách. Anders Breivik dostal 21 rokov nielen za trest, ale aj na to, aby pochopil. Koľko rokov (a obetí) bude potrebovať Slovensko, aby pochopilo?

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #nacionalizmus #Divadlo bez domova #ĽSNS