Bez lepku s lepkom

Označenia ako vegan, raw, bio či gluten free sa stali súčasťou imidžu mnohých novovzniknutých kaviarní, ktoré sľubujú jedlá iné a zdravšie ako tradičná slovenská kuchyňa.

11.05.2016 15:00
debata

Ľudia, ktorí zo zdravotných dôvodov kladú dôraz na zloženie potravín, však veľmi rýchlo pochopia, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Ak máte celiakiu, autoimunitné ochorenie vyvolané neznášanlivosťou lepku (i v minimálnom množstve!), zistili by ste, že koláč s označením bezlepkový je naberaný lopatkou polepenou cestom od koláčov zo pšenice, že bezlepkové sú batátové čipsy nasypané v dizajnovom košíčku, v ktorom sa podáva bežné pšeničné pečivo, že bezlepková je aj pohánka z miestneho trh-marktu, ktorú melú na tom istom mlyne ako pšenicu. Nerobme zo slov, najmä z tých, ktoré pre ľudí so zdravotnými problémami znamenajú tak veľa, iba prázdne nálepky. Nie je to dobrý imidž a už vôbec to nie je zdravé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imidž #celiakia #lepok