Každý výrub treba zvážiť

Stromy sú naším dedičstvom po predkoch, ktoré si požičiavame od našich detí. Zodpovední sme za ne všetci. Pozerám sa na stromy zblízka, z ich koruny, dotýkam sa kôry, cítim ich vôňu a verte mi: ten pohľad na ne je úplne iný. Zdola vyzerá všetko jednoducho, zhora je všetko zložité.

13.05.2016 16:00
debata

Rozhodovať musia odborníci

Najväčší problém stromov v mestskom prostredí je dlhodobé zanedbávanie správnej starostlivosti. Mnoho stromov je preto v dezolátnom stave a jediným riešením je výrub. Každý výrub však treba dobre zvážiť.

Za posledné obdobie sa s výrubmi roztrhalo vrece, ale len niektoré z nich sú opodstatnené. Iné sú úplne nezmyslené. A aj keď je to vec verejná, rozhodnúť musia odborníci. Tí by mali dopredu vhodným spôsobom informovať verejnosť, aký je zámer, prečo sa musia stromy vyrúbať, zverejniť posudky, vysvetliť, čo sa nové vysadí. Ak sa tak nedeje, je samozrejmé, že ľudia citlivo reagujú na každý výrub. Veď už koľko stromov zbytočne padlo!

Niektoré druhy stromov sa nachádzajú na oficiálnej „čiernej“ listine. Ide o invázne druhy ako pajaseň žliazkatý či javorovec jaseňolistý, ktoré sa musia v súlade s platnou legislatívou postupne (postupne!) odstraňovať, pretože sa dostávajú nekontrolovateľne do krajiny a ničia prirodzené porasty.

Čoskoro na tento zoznam pribudne aj brestovec južný, ktorý sa v našich mestách hojne vysádzal, je však na hranici životnosti a pomaly ho nahrádzajú iné druhy, ktoré vychádzajú z nových zoznamov vhodných pre sídla.

Keby sa teraz hneď vyrúbali všetky invázne druhy, tak by veľa stromov v mestách nezostalo. A hoci sú niekedy potrebné radikálne riešenia, je dobré robiť ich po častiach, na etapy, v horizonte niekoľkých rokov. Stromy sú predsa domovom pre vtáky, hmyz a iné živočíchy.

Vylezte na stromy

V intraviláne sa na stromy pozerá okrem iných aspektov aj z hľadiska bezpečnosti. To však ešte neznamená, že všetky staré stromy sú nebezpečné. Podstatné je, aby o výruboch rozhodovali naozaj ľudia, ktorí stromom rozumejú a milujú ich. Je absolútne neprijateľné, ak o nich rozhodujú napríklad cestári.

Je neuveriteľné, koľko stromov patrí do ich kompetencie. Keď im stromy zavadzajú, doničia ich alebo rovno vyrúbu, nikoho neinformujú a mestské časti i ľudia sú voči tomu bezmocní. Najmú si „odborné firmy“, ktoré vlastnia motorové píly a plošinu a myslia si, že ich to oprávňuje ošetrovať zeleň. Výsledkom sú úplne zdeformované stromy, ktorým sa znížila životnosť a paradoxne aj bezpečnosť.

Samozrejme, že také sú potom vhodné akurát na výrub. Správne ošetrený strom má vyzerať tak, akoby sa z neho nič neodrezalo. V tejto krajine ešte nikoho nepotrestali za ničenie zelene, pritom podľa zákona to možné je. Podľa paragrafu 305 Trestného zákona s možnosťou odňatia slobody až do osem rokov!

Človek, ktorý ošetruje strom, by mal mať patričné vzdelanie, skúsenosti, vedomosti, a čo je podstatné, mal by stromy milovať. Boj o stromy je bojom s mocou. S mocou peňazí, s mocou tých, čo rozhodujú. Tí by mali vstať od stolov a vyliezť na stromy. Aby im konečne porozumeli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #výrub #výrub stromov #výrub lesov #odborníci