Veľmi vzdialená spravodlivosť

Koncom roka 2010 sa rómska žena z okolia Košíc od svojho šestnásťročného syna dozvedela, že sa stal terčom policajného násilia. Situácia, ktorú by nechcel zažiť žiaden rodič. Chlapec jej povedal o tom, že ho spolu s dvoma jeho kamarátmi zadržalo niekoľko policajtov a odviedlo na miestnu policajnú stanicu.

01.10.2016 10:00
debata (6)

Tam sa ich všetkých snažili prinútiť k tomu, aby sa priznali k údajnej lúpeži, ktorú nespáchali. Zadržiavali ich počas celej nasledujúcej noci približne trinásť hodín, počas kto- rých ich opakovane bili dlaňami a päsťami po hlave. Okrem toho museli počas celého zadržania stáť a nedovolili im sadnúť si ani si ľahnúť. Po celý čas zostali bez vody.

K násiliu "vraj“ nedošlo

Žena vzala svojho syna k lekárovi a zo zranení sa liečil niekoľko dní. Zároveň sa s podporou mimovládnej organizácie Poradňa pre občianske a ľudské práva rozhodla podať trestné oznáme- nie a žiadala o vyšetrenie celého incidentu. Inšpekcia ministerstva vnútra, ako zodpovedná inštitúcia v takých to prípadoch, vypočula poškodeného chlapca aj dvoch podozrivých policajtov. Krátko nato však bez bližšieho zdôvodnenia rozhodla, že k žiadnemu násiliu nedošlo a podané trestné oznámenie odmietla.

Rómska žena bola odhodlaná využiť všetky zákonné možnosti na to, aby sa násilie voči jej synovi riadne vyšetrilo. Jej následné sťažnosti proti nedôslednému postupu policajnej inšpekcie pri vyšetrovaní sa dostali na stôl príslušným orgánom prokuratúry, no boli zamietnuté. Žiadne porušenie zákona napokon nenašiel ani Ústavný súd a na jeseň 2012 sa tak celý prípad dostal na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Pred niekoľkými týždňami štrasburský súd rozhodol v prospech poškodeného rómskeho chlapca a rozhodol, že slovenské štátne orgány celý tento prípad nedôsledne vyšetrili. Porušili tým jeho garantované ľudské právo na ochranu pred neľudským alebo ponižujúcim zaobchádzaním alebo trestaním. Čo sa dá na pozadí tohto súdneho rozhodnutia povedať o súčasnej situácii v oblasti ochrany pred policajným násilím u nás?

Policajné násilie sa vyšetruje mizerne

Téma policajného násilia sa u nás dlhodobo dostáva do povedomia širšej verejnosti najmä prostredníctvom konkrétnych prípadov, ktoré sa z času na čas dostanú na povrch a pritiahnu pozornosť médií. Medzi tie najznámejšie istotne patrí prípad násilia a ponižovania voči rómskym chlapcom na policajnej stanici v Košiciach z roku 2009, ktoré bolo z veľkej časti zachytené aj na videonahrávke, či násilná policajná razia v rómskej osade v Moldave nad Bodvou spred vyše troch rokov.

Nebude celkom náhoda, že viaceré z medializovaných prípadov tohto druhu sa týkali práve príslušníkov a príslušníčok rómskej menšiny. Príslušnosť k menšine nesporne môže prinášať zvýšené riziko policajného násilia, pretože konanie konkrétnych policajtov môže byť ovplyvnené negatívnymi postojmi, ktoré k danej menšine prechovávajú.

Okrem toho je pre prípady policajného násilia na Slovensku typická jedna veľmi podstatná vec: ich vyšetrovanie býva často mizerné a nedávne rozhodnutie štrasburského súdu to v pl- nej miere potvrdilo. Túto skutočnosť, žiaľ, potvrdzujú aj viaceré ďalšie prípady možného policajného násilia, ktoré naša organizácia v posledných rokoch dokumentovala a v ktorých sme ľuďom sprostredkovali právnu pomoc.

Inšpekcia ministerstva vnútra sa vo väčšine týchto prípadov ani neunúvala začať trestné stíhanie a ich vyšetrovanie sa tak v podstate skončilo ešte skôr, ako sa vôbec poriadne začalo. Na vyšetrovanie prípadov policajného násilia sa pritom vzťahujú prísne požiadavky, ktoré vyplývajú z medziná rodného práva a ktoré hovoria okrem iného o tom, že tieto prípady sa musia vyšetrovať nestranne, dôsledne a bez prieťahov. Je zrejmé, že vyšetrovatelia policajnej inšpekcie si z týchto požiadaviek ťažkú hlavu nerobia. Samozrejme, nemožno vylúčiť, že mnohé z hlásených prípadov policajného násilia môžu byť naozaj neopodstatnené alebo dôkazy na ich preukázanie môžu chýbať. No zodpovední vyšetrovatelia a vyšetrovateľky jednoducho musia vynaložiť potrebné úsilie a urobiť všetky nevyhnutné vyšetrovacie kroky pred tým, ako o podanom oznámení v takomto prípade napokon rozhodnú. Inak sú ďalšie odsudzujúce rozsudky štrasburského súdu proti Slovensku v tejto oblasti naozaj len otázkou času.

Kedy sa dočkáme potrebných zmien?

Policajnému násiliu v ktorejkoľvek spoločnosti možno len ťažko úplne zabrániť. Vždy sa môže nájsť jednotlivec, ktorý pochybí. Podstatné však je, aby po každom jednom takomto prípade prišla rázna odpoveď zo strany zodpovedných štátnych orgánov. Každému z radov polície musí byť viac než jasné, že neodôvodnené násilie nad rámec zákona sa jednoducho netoleruje. V opačnom prípade si rýchlo vyzlečie policajnú uniformu a bude spravodlivo potrestaný. Ľudia by zároveň mali mať plnú dôveru k štátnej inštitúcii, ktorá tieto prípady vyšetruje.

Z našej praxe vieme, že mnoho jednotlivcov svoju skúsenosť s policajným násilím právnou cestou neriešilo aj z toho dôvodu, lebo neverili, že by to vôbec malo nejaký zmysel a mali by šan- cu sa niečoho domôcť. Niet sa čomu čudovať. Aj preto by túto úlohu nemala vykonávať súčasná policajná inšpekcia, fungujúca v rámci ministerstva vnútra, ale v ideálnom prípade by mala vznik- núť na to určená nová nezávislá inštitúcia, na ktorú sa ľudia budú môcť v prípade potreby s dôverou obracať. V nej by mali pracovať kvalitní a motivovaní ľudia, pre ktorých zákonné požiadavky na vyšetrovanie v tejto oblasti nebudú len nejakým nepodareným nápadom, ktorý si v dobrom rozmare vymysleli sudcovia a sudkyne v Štrasburgu a ktorý im znepríjemňuje ich pracovný život. Naopak, budú pre ich prácu vyšetrovateľov a vyšetrovateliek imperatívom a budú ich dôsledne napĺňať.

Vyše päťročné úsilie rómskej ženy z okolia Košíc domôcť sa spravodlivosti pre syna nebolo márne. Rozhodnutie štrasburského súdu bolo pre oboch zadosťučinením. Potešilo aj nás, ktorí sme im sprostredkovávali počas toho obdobia právnu pomoc. Ako spoločnosť však budeme mať dôvod na radosť až po tom, čo sa ľudia, ktorí čelili policajnému násiliu, bez problémov domôžu nápravy na domácich súdoch a nebude to trvať niekoľko rokov. Máme k tomu ešte ďaleko.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #polícia #násilie #policajné násilie