Spálime hračky, bude teplo

Pred týždňom sme s dobrovoľníckym tímom zapadli s autom v blate. Stalo sa tak na poľnej ceste smerom do provizórneho utečeneckého tábora na srbsko-maďarskej hranici, kde je oficiálne zakázaný vstup.

10.11.2016 16:00
debata (9)

Po kolená a po lakte v blate, mokrí (strašne pršalo) a uzimení (bola asi polnoc a teplota tesne nad nulou) sme sa temer tri hodiny pokúšali za pomoci utečencov auto vyslobodiť. Nepodarilo sa nám to, a tak neostalo nič iné, len v daždi a zime kráčať asi tri hodiny k najbližšej civilizačnej inštitúcii, ktorú predstavovala benzínová pumpa, aby sme si k nej mohli zavolať taxík. Poviem vám, kráčať tak dlho uzimená, vyčerpaná, s novými a novými kvapkami studenej vody na premoknutom oblečení, kilogramami blata na i v topánkach som zvládla len preto, lebo som mala pred sebou vidinu hotela. Teplej sprchy, ktorá ma zohreje a zmyje ten hnus, teplej postele, suchých ponožiek, pyžama…

Nezvládnuteľný problém…

Spomenula som si asi na desiatich utečencov, ktorí sa nám urputne snažili pomôcť vyslobodiť auto z blata – a teraz sami mokrí a zablatení ležia na zemi pod provizórnym premočeným prístreškom z diek, konárov a lístia, a ktorí vo svojom stále vlhkom a špinavom oblečení budú musieť fungovať nasledujúce dni, pretože iné oblečenie nemajú a nemajú sa ani kde umyť. V tábore na kraji ihličnatého lesa nie je totiž ani jedna sprcha. Muži, ženy a deti na úteku tu čakajú na legálny priechod cez Maďarsko. Som presvedčená, že nikto, komu by nešlo o život a kto mal predtým zamestnanie či perspektívne vyhliadky do budúcna, by dobrovoľne nežil celé mesiace v podobných podmienkach.

Štyridsať kilometrov odtiaľ je ďalší utečenecký tábor. Vojnové obete zo Sýrie tu v čase nášho príchodu majú prevrátený režim – cez deň spia a v noci ako zombie z filmu pomaly kráčajú po tábore. Je to jediný spôsob, ako sa zohriať; drevo v okolí je stále vlhké. A to málo oblečenia navyše, ktorého sa mohli vzdať, už dávno zhorelo. Ráno pred piatou je situácia taká zúfalá, že jednému malému uzimenému chlapčekovi napadne niečo, čo ešte neskúšali. Beží do provizórneho „domova“ plného vody a blata a prináša z neho plastové auto, ktoré mu prednedávnom darovala dobrovoľnícka skupina. Ostatné deti nasledujú jeho príklad, zhromaždia na kope všetky hračky, ktoré majú, a nútia svojich rodičov, aby ich zapálili. Nech je aspoň chvíľu teplo…

… alebo absencia politickej vôle?

Ozaj, vedeli ste, že podľa výpočtu kvót by Portugalsko malo vziať 5 000 utečencov a  utečeniek, no portugalská vláda urobila vlastné výpočty a s podporou verejnosti vyhlásila, že radi pomôžu až 10 000 ľudom na úteku? Kvôli byrokracii a nesúladu v otázke azylovej politiky členov únie však doteraz táto pomoc stojí. V Srbsku zatiaľ mrznú stovky ľudí. A ozaj, vedeli ste, že podľa najnovšej štúdie OSN predstavujú ľudia na úteku len 0,3 percenta svetovej populácie? Naozaj sa takému malému počtu ľudí v núdzi nedá pomôcť? Alebo je problém inde?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #kvóty