Okatá hra

Martin Krno, Pravda | 25.01.2016 08:00
Každý súdny človek si musí povedať, že učitelia si zaslúžia, aby lepšie zarábali. Všetci, čo poctivo robia, si zaslúžia, aby lepšie zarábali. Ale toto, čo sa deje, je naozaj do oči bijúce, príliš okaté.

Vyzývať päť týždňov pred voľbami pedagógov do štrajku, volať ich na míting do Bratislavy, aby ministrovi školstva a celej vláde vyzváňali kravským zvoncom? Odíďte! Ale veď oni odchádzajú, 5. marca sa im končí mandát.

Prvá Ficova vláda zvýšila učiteľom platy o 26, druhá o 22 percent. Málo? V absolútnych číslach v porovnaní s inými profesiami je to nedostatočné. Do školstva stále tečie málo peňazí.

Ale to sa vie aspoň štvrťstoročie. Ak bolo treba biť na poplach, tak prinajmenšom vlani, keď sa schvaľoval štátny rozpočet. Nejaké zlepšovacie návrhy prešli, iné nie. Ani opozícia z toho škandál nerobila.

Až v čase vrcholiacej volebnej kampane, keď spoločnosť a všetky politické strany hovoria unisono o hrozbe utečencov a keď vlnu diskusie na inú tému nerozkývali ani kolektívne výpovede zdravotných sestier, niekto sa pokúša rozdávať nové karty.

Ale bez túzov, samé nízke čísla. Koľko učiteľov bude štrajkovať, koľko škôl sa zapojí do protestov? Na Námestie SNP znovu príde kopa ľudí, aj takých, čo katedru videli posledný raz pred tridsiatimi rokmi. Aby si zazvonili, zakričali.

Ministra ani vládu netreba v tomto ohľade ľutovať. Pre to naše školstvo naozaj mohli urobiť viac. Samozrejme, nie až v tejto chvíli otvárať rozpočet. Komu by zobrali vyše 500 miliónov eur? Mestám a obciam či hasičom?

Teraz sa nič nezmení. Vhodný čas nadíde pri zostavovaní programu novej vlády. A koho teda treba dnes ľutovať? Len učiteľov, lebo sa ich situáciu zase ktosi pokúša zneužiť. Dajú sa?

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ