Učitelia na odpis!

Oliver Bakoš, filozof | 29.01.2017 08:00
Všetkých spoluobčanov potešilo, že cieľom tejto spoločnosti je, aby sa medzi učiteľov konečne vrátila morálka. Nejde vraj v prvom rade ani tak o mravnosť, ako skôr o etiku. Tá je vyvolaná prirodzenými potrebami.

Pokiaľ som mediálny ošiaľ v tomto smere pochopil, ide v prvom rade o to, aby pedagógovia neobťažovali mladých chlapcov. Aspoň podľa médiami uvedeného modelového prípadu, keď učil učiteľ, ktorý ich kedysi obťažoval, no podľa všetkého iba preto, že neposkytol odpis! Poskytol iba výpis z registra trestov! Pritom si každý z nás uvedomuje, že taký výpis z registra trestov je len tieňom odpisu registra trestov.

Ak by som sa smel v tejto súvislosti vyjadriť trochu metaforicky, odpis je niečo ako „meďák“ zaparkovaný vedľa doteraz nesmierne uznávaného auta východonemeckej produkcie, i keď pomerne smutne známeho pod názvom Trabant. V „odpise“ je totiž už navždy všetko v jasnom svetle, jednoducho povedané, človek po odpise už nikdy ničím nehrozí.

Teda tak nejako to naznačila, aspoň pokiaľ som to správne pochopil, pani poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (prípadne Lucia Ďurišová Nicholson) z SaS, ktorá po najbližších voľbách vraj prevezme nielen vedenie strany, ale hneď aj vedenie parlamentu a vzápätí i vedenie vzdelávania.

Mávam pri jej početných vystúpeniach často – inak pomerne neobvyklý a navyše ničím neodôvodnený pocit, že jej kontakt s oblasťou vyššieho vzdelávania bol doteraz takpovediac pomerne sporadický. Ale práve preto jej bezvýhradne dôverujem práve v tejto oblasti. Lebo v každej oblasti, teda i vo vzdelávaní, každý človek vždy prirodzene bojuje najmä o to, čo práve nemá, čo sa mu – istotne neprávom – vôbec nikdy nedostalo alebo dostať ani akosi nemohlo.

Nie je v tom, prirodzene, sama. Pripojili sa k nej hneď i stranícki kolegovia Natália Blahová a Juraj Droba, ako aj Veronika Remišová (OľaNO). Súhlasil s nimi i predseda školského výboru Ľubomír Petrák (Smer), ktorý uviedol, „že logika a zámer návrhu novely zákona je v poriadku“. Zároveň však uviedol, že súhlas s návrhom je bianco šekom pre predkladateľov, keďže ešte musia doladiť viaceré legislatívne záležitosti. „Vôbec nechcem dostať medzi deti pedofilov. A nič ma viac nepovzbudilo ako tento návrh. Pamätám si, ako som dlhé hodiny čakal najprv na výpis z registra. Ten si vždy aj každý čestne zaplatil. Potom mnohé ďalšie hodiny na „odpis“. Prečo som ho musel tak namáhavo zháňať, keď je to všetko také jasné?

Pamätám si na šťastný výkrik neznámeho učiteľa v niekoľkohodinovom rade predo mnou. Ako po tých krutých hodinách ponižujúceho čakania na práve „vygenerovaný“ odpis nadšene kričal: „Som čistý!! Pane Bože! Ja som čistý! Ja som úplne čistý! Je to vôbec možné?“ Prirodzene, na veľkú radosť zúčastnených úradníkov a žiadateľov.

Zosmutnel som. Srdce ma zabolelo, akoby som bol ja sám v SaS, no potom, prirodzene, po precitnutí už rovno v OĽaNO. Teda ja – akoby som Ja sám bol už úplne na odpis!

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ