V zovretí

Marián Repa, Pravda | 02.02.2017 12:00
O tom, že by Vladimir Putin najradšej EÚ videl rozbitú na márne kúsky, už azda nikoho (s výnimkou Jána Čarnogurského a jemu podobných) netreba presviedčať.

Rusko na tomto pláne pracuje intenzívne prostredníctvom rôznych webov šíriacich dezinformácie.

Teraz sa však ukazuje, že nie je ani zďaleka jediné. V podstate to isté, čo robí Moskva, sa podľa bývalého belgického premiéra a súčasného europoslanca Guya Verhofstadta chystá urobiť aj Washington. Konkrétne šéf prezidentových poradcov Steve Bannon, ktorý sa v USA „preslávil“ šírením rôznych konšpiratívnych, extrémistických a antisemitských správ, plánuje rozšíriť svoj web Breitbart News aj o nemeckú a francúzsku verziu. Znamenalo by to, že by sa únia ocitla v dezinformačnom zovretí z oboch strán.

V zákulisí sa dokonca šepká, že Bannon bude v prezidentskej kampani pomáhať Marine Le Penovej a pri rozklade EÚ má úlohu „užitočného idiota“ zohrať aj Viktor Orbán, ktorý sa netají svojimi sympatiami k Putinovi i Trumpovi. Ak je to pravda, znamenalo by to, že doteraz existujúca transatlantická spolupráca, ktorá bola desaťročia garanciou bezpečnosti EÚ, by dostala zásadnú trhlinu.

O to dôležitejšie bude na druhej strane Atlantiku nájsť spojencov, ktorí chápu, že podnecovaním protieurópskych nálad Američania vlastne poškodzujú samých seba. Rozdrobená Európa, v ktorej by sa opäť rozhoreli národné vášne, je totiž aj proti ich vlastným záujmom.

Rovnako dôležité však bude presviedčať i vlastných občanov, že vždy je pre nás výhodnejšie, keď sedíme za jedným stolom spolu s ďalšími 27 krajinami a môžeme tak ovplyvňovať dianie, ako keby o nás mali rozhodovať iní.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ