V Rusku, tam sa dobre žije

Alena Krempaská, ľudskoprávna aktivistka | 08.02.2017 09:00
Po honbe na kritikov režimu, mimovládky a LGBT ľudí prichádza v Rusku zákon, ktorý obmedzuje tresty pre mužov, ktorí mlátia svoje ženy.

Kam až necháme zájsť argumentáciu „tradičnými hodnotami“? Tak ospravedlňuje svoje poburujúce nápady poslankyňa ruskej Dumy Elena Mizulina, autorka zmeny zákona o domácom násilí. Podľa neho prvá facka žene, ani facka raz za rok, ktorá nezanecháva „trvalé následky“, nebude trestným činom, ale len priestupkom, za ktorý je drobná pokuta.

Mizulina v súlade s ruskou ortodoxnou cirkvou tvrdí, že treba niečo robiť s klesajúcou pôrodnosťou a vrátiť sa k pôvodným ruským „tradíciám“, keď ženy a deti boli poslušné mužovi. Nahlasovanie „drobného“ domáceho násilia podľa nej zbytočne rozbíja rodiny. V minulosti dokonca navrhovala, aby ženy nemohli ísť na univerzitu predtým, ako porodia deti a odvolávala sa na obraz cárskeho Ruska, v ktorom síce ženy nevedeli písať a čítať, ale mali až dvanásť detí, čo je vraj v súčasnosti v národnom záujme.

Spolu s cirkvou obviňuje zo slabej pôrodnosti aj LGBT ľudí, ktorí pod „zahraničným vplyvom“ rozbíjajú Rusko. Je navrhovateľkou pamätného zákona z roku 2014, ktorý zakazuje všetko, čo sa dá označiť za „gay propagandu“, na základe čoho sa v uliciach sformovali skupiny neonacistov (vzor Kotlebových hliadok?), ktoré terorizujú LGBT ľudí, často i so smrteľnými následkami.

Asi ju a ani cirkev nezaujíma, že v Rusku ročne zomrie 14 000 žien na dôsledky domáceho násilia.

Asi sa nezamyslela nad tým, že v atmosfére tolerovaného násilia v rodinách sa veľa žien nebude cítiť vo svojich vzťahoch lepšie a nebudú do takéhoto vzťahu privádzať deti. A asi sa nezamyslela ani nad tým, že pre väčšinu dnešných párov je kľúčové hľadisko ekonomické – či si vôbec deti môžu dovoliť.

Z tohto hľadiska Rusko stále viac vytvára štát, ktorý „robíme nepríťažlivým pre migrantov“, ale aj pre vlastných ľudí. Odhliadnuc od nízkych priemerných miezd, faktu, že 30 % ruských obcí je ešte stále bez elektriny a bez základnej občianskej vybavenosti, sa čoraz viac prejavujú dôsledky vládnych škrtov v najzákladnejších funkciách štátu.

Za posledný rok klesli výdavky do zdravotníctva, ktoré je už beztak v dezolátnom stave, o 9 %, čo režim hrdinsky nazýval „optimalizácia“. V praxi to znamená 17 500 miest a dedín bez základnej zdravotnej infraštruktúry, milión pacientov trpiacich rakovinou nemá prístup k bolesť utišujúcim liekom, čoraz drahšie poplatky takmer za každé vyšetrenie, zdravotnícky personál niektorých nemocníc držiaci hladovku (!) kvôli zlým pomerom, rozmach tzv. ľudových liečiteľov, ktorých je podľa Ruskej akadémie vied k krajine registrovaných o 150 000 viac ako vyštudovaných lekárov. To sú len niektoré z výsledkov ruského zdravotníctva, na ktoré sú hrdé necelé 2 % populácie.

Propagandistický úspech anexie Krymu už doznieva, na povrch sa dostávajú reálne problémy občanov. Lebo v Rusku sa podľa všetkého dobre žije iba bohatým heterosexuálnym mužom. Pre nás nech je mementom, že zákony odôvodňované tradičnými či „kresťanskými“ hodnotami môžu naberať skutočne obludné rozmery.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ