Tradícia

Peter Javůrek, Pravda | 15.02.2017 10:00
Nuž ak ani generálporučík, bývalý šéf vojenského spravodajstva a poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť nevie, že jeho „tajné“ telefonáty s ruským veľvyslancom vo Washingtone dlho tajnými nezostanú, potom to s bezpečnostnými zložkami Spojených štátov vyzerá naozaj humorne.

A ak sa ten niekto spokojne teší z priazne svojho šéfa – prezidenta – zatiaľ čo bezostyšne klame jeho zástupcovi – viceprezidentovi – potom to vypovedá aj o atmosfére v Bielom dome, odkedy má nového nájomníka.

Čo sa samotných telefonátov týka, mnohí Američania akosi zabudli, že Mike Flynn sa iba zapojil do tradície, ktorú sám nezaložil. Telefonáty, v ktorých ešte počas vlády Baracka Obamu chlácholil ruského diplomata tým, že keď nastúpi Donald Trump, so sankciami bude všetko inak, čosi pripomínajú.

Nie je to tak dávno, čo republikánski kongresmani písali list do Teheránu, v ktorom nabádali predstaviteľov tamojšieho režimu, aby nepodpisovali dohodu s prezidentom Obamom, pretože keď republikáni v USA vyhrajú voľby, aj tak ju zrušia.

Takže republikáni, či už majú plné zuby chaotického Trumpa, alebo v ňom, naopak, vidia budúcnosť pravice, by sa dnes mali radšej vyjadrovať k svojim vlastným rečiam spred volieb. Vtedy všetci do nohy vyhlasovali, že Hillary Clintonová už nikdy nesmie vkročiť do Bieleho domu, pretože je (kvôli emailom) rizikom pre národnú bezpečnosť. Či by bola, alebo nie, je dnes už nepodstatné. Podstatné je, ako k bezpečnosti USA prispieva nový prezident a jeho ansámbel.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ