Rádio Kotleba

Marián Repa, Pravda | 16.02.2017 08:00
Je pravda, že Ivan Ivanovič Ivanov vyhral v Moskve automobil Volga? Odpoveď Rádia Jerevan: „V zásade je to pravda. Nebol to však Ivan Ivanovič Ivanov, ale Piotr Piotrovič Petrušenko. Nestalo sa to v Moskve, ale v Tbilisi. A nebolo to auto, ale bicykel. A dotyčný ho nevyhral, ale niekto mu ho ukradol."

Kým na tomto starom vtipe sa človek dobre zasmeje, lebo ukazuje, ako sa za totality manipulovalo s faktami, smiech nás prechádza, keď „alternatívne fakty“ začne vydávať za pravdu vodca slovenských extrémistov.

Ten na tlačovej besede s vážnou tvárou oznámil, že skupina asociálov v medzinárodnom rýchliku okradla cudzincov a na ďalší deň sa pokúsila znásilniť dievča. „K dokonaniu tohoto zverstva nedošlo len vďaka rýchlemu zásahu členov vlakovej čaty.“ Táto správa si následne začala žiť svojím životom a na internete sa začali šíriť zvesti, že údajnému znásilneniu zabránili práve Kotlebove hliadky.

V skutočnosti bolo všetko inak. Turisti si vo vlaku zabudli batožinu a sprievodca ju našiel a vrátil im ju. V druhom prípade maďarská cestujúca zaspala vo vlaku, niekto ju zobudil, ona sa zľakla a polícii následne potvrdila, že išlo o nedorozumenie. Toľko fakty.

Negatívne správy, v ktorých sú obeťou nevinní ľudia, si nachádzajú ľahko svojich čitateľov a vedia to aj kotlebovci, a preto neváhajú vypustiť zjavnú dezinformáciu. Rátajú s tým, že negatívna emócia zapôsobí v ich prospech a len malá časť ľudí si overí, či bola naozaj pravdivá.

Tentokrát bolo ich cieľom poukázať na údajné zlyhanie štátnych orgánov, čím chceli legitimizovať prítomnosť svojich hliadok vo vlakoch. Treba však počítať s tým, že Rádio Kotleba vytiahne neskôr aj väčšie kalibre.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ